Як не зашкодити здоров'ю?

Невід'ємною традицією святкування Водохреща, безперечно, є крижане "очищення" в ополонці. Однак, сміливості та морального налаштування для цього замало. Важливо знати "ази моржування", щоб не нашкодити здоров'ю – порушення цих правил може призвести до серйозних наслідків, як аритмія та рефлекторна зупинка серця. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Водохреще, пірнання - фото з Фейсбук
Водохреще, пірнання - фото з Фейсбук

Зарядка і секундий ліміт – важливі поради

Під час зимового "екстрим-купання" непорушним правилом для новачка є обмежений ліміт часу перебування у крижаній воді і супровід іншою людиною.

"У цьому питанні не варто "красуватися" – слід бути обережним, особливо новачкам або тим, хто робить це лише на Водохреща. Заходити в воду самому не варто, а оптимальний час занурювання не має перевищувати 4-5 секунд. Більш-менш загартованим можна дозволити і 10 –15 секунд", - зазначає президент спортивного клубу "Нептун", голова Федерації загартування і зимового плавання м. Києва Роман Тимовчак.

Хрещення, пірнання в ополонку - фото Фейсбук Мамаєва слобода
Хрещення, пірнання в ополонку - фото Фейсбук Мамаєва слобода

Популярні новини зараз
Українці ризикують залишитися без роботи та соціальних виплат Для ФОП вступили у дію нові правила Українці отримають кошти на оздоровлення: названо необхідну умову Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути
Показати ще

Найкращим же варіантом для новачків стане невеличка попередня підготовка. Це може бути кількаденне загартовування прохолодним душем або обливання.

Якщо часу на це вже замало, перед зануренням у крижану водойму обов'язково потрібно зробити розминку.

"Перш ніж зайти, зробіть кілька фізичних вправ, аби розігріти тіло. Заходити у воду потрібно повільно, а не залітати з розгону, щоб не завдати стрес організму. І занурюватися потрібно, повернувшись обличчям до берега. Після виходу з води теж бажано зробити міні-зарядку з рухів або присідань", - наголошує Роман Тимовчак зі стажем моржування у понад 30 років.

Водохреще, фото facebook.com/93OMBr/
Водохреще, фото facebook.com/93OMBr/

Щоб не застудитися, після крижаного плескання потрібно якнайшвидше передягтися в сухий одяг – це зменшить холодове навантаження. Одяг та взуття мають бути теплими, просторими та без зайвих застібок.

Середній же ліміт моржів зі стажем вже майже вдвічі більший – для щоденного зимового купання оптимальними буде показник у 30 секунд. А триваліший час буде безпечним раз на 3-4 дні.

Важливі заборони і "ні" спиртному

Одним з дієвих способів швидкого зігрівання і також гарячі напої. Це може бути чай, кава чи, скажімо, бульйон.

А от з алкогольними напоями ситуація кардинально протилежна – вони як раз знаходяться в категорії важливих "моржових" заборон.

"Вживати алкоголь як перед зануренням в крижану воду, так і після – небезпечно. Думка про те, що спиртне є дієвим швидким способом зігрівання в даному випадку помилкове. Насправді, воно навпаки прискорює охолодження організму і збільшує ризик раптового загострення серцево-судинних захворювань", - підкреслює голова Федерації загартування і зимового плавання м. Києва Роман Тимовчак.

Водохреще, фото УН
Водохреще, фото УН

Взимку не варто пірнати у воду з головою, адже це може призвести до різкого охолодження організму - а це небезпечно.

"Також слід враховувати і фізичний стан здоров'я – зимове плавання підходить не всім. Наприклад, в ополонці не варто купатися людям, що страждають на алергію від холоду", - відзначає президент спортивного клубу "Нептун" Роман Тимовчак.

Навіть у цілком здорової людини різка зміна температури може призвести до запаморочення, шуму у вухах та судом.

В категорії тих, кому не бажано здійснювати купання в крижаній воді, також люди із хворобами органів дихання, захворюваннями ендокринної та сечостатевої системи.

Протипоказання - скріншот
Протипоказання - скріншот

У Києві – 15 "водних" локацій: де шукати ополонки?

В день свята 19 січня мешканці столиці зможуть "поморжувати" у спеціально облаштованих для цього 15 водних локаціях – в Оболонському, Деснянському та Дніпровському районах.

Працюватимуть вони з 9.00 до 18.00.

Локації - Скріншот
Локації - Скріншот

Впродовж всього дня тут не лише чергуватимуть рятувальники і працівники Спеціалізованої аварійно-рятувальної водолазної служби, а й працюватимуть "пляжні" медпункти.

Хрещення, пірнання в ополонку - фото 2000.ua
Хрещення, пірнання в ополонку - фото 2000.ua

Охочим же пірнути в інших водоймах, варто обирати ділянки, спеціально облаштовані для цього місцевою громадою – з перевіреним дном і зручним для заходу узбережжям.