Можливо ви бачили, коли понюхавши предмет, кішка на кілька секунд залишає рот відкритим. Є навіть відео, коли очі закочуються, кіт піднімає верхню губу і немов впадає в транс.

В силу того, що люди так роблять, коли відчувають огидний запах, ми вважаємо що і котик нюхнув щось жахливе.

Котик в нюхальному трансі
Котик в нюхальному трансі

Але, як завжди, наша проекція виявляється помилковою. Справа в тому, що всередині котячого рота (позаду зубів) розташований вомероназальний орган. Він маэ невеликі розміри і складається з двох мішечків, з'єднаних з носовою порожниною. Якщо кішка хоче розібратися в складових запаху і зробити це більш детально, то вона як би втягує повітря не тільки носом, але і ротом. У мозок йде найсильніший потік імпульсів для обробки і кішка може навіть "підвиснути", як комп'ютер. Завдяки такій додатковій системі нюху кішка в 14 разів чутливіша до запахів, ніж людина.

Котик, скріншот: Youtube
Котик, скріншот: Youtube

Популярні новини зараз
Помер Король Британії Чарльз ІІІ (оновлено) Вистачить на хліб, поповнення рахунку та упаковку насіння: кому з 1 квітня додадуть до пенсії 500 грн Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр Нові правила передачі показників та оплати послуг: газовики попередили про зміни
Показати ще

Можна сказати, що таке додаткове обнюхування дозволяє хвостикам формувати більш повну картину навколишнього світу.

Якщо ви бачите свого вихованця з відкритим ротом, що нюхає все навколо з кумедним "виразом обличчя", не переживайте – він просто намагається розібратися з новим запахом, щоб краще представляти ситуацію в його світі. Особливо часто це відбувається, коли кішка відчуває присутність запахів сторонніх тварин. Ну, а якщо запах зовсім новий, як полуничне морозиво, то "котячий процесор" перегрівається і доводиться впасти на спинку.

Нагадаємо, котики, песики, мавпи і пінгвіни: тварини, які стали військовими талісманами своїх країн.

Раніше ми повідомляли, як швидко кішка забуває людей: поїхали на дачу на тиждень, а кіт вдає, що вперше нас бачить.