Виявляється, у нас в країні спокійно можна вирощувати будь-яку "екзотику". Так, У Харкові українка Валентина Черкашина у звичайних теплицях вирощує понад сім десятків сортів цитрусових. Збираючи врожай, вона взялася ще й екскурсії водити по своїй оранжереї.

Про це стало відомо завдяки сюжету одного з українських телеканалів, який вже доступний в мережі YouTube.

Тропічний город, скріншот: YouTube
Тропічний город, скріншот: YouTube

Лимони велетні. Запашні кумквати - зовсім дрібні і великі. Фінгерлайм, який ще називають цитрусовою ікрою. А ще ананаси, авокадо, манго, банани – всього тут більше 70 сортів цитрусових.

Тропічний сад росте і пахне в звичайних теплицях. Валентина Черкашина більше 20 років була в швейній справі, а коли переїхала в село, то вирішила взятися за що-небудь незвичайне.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги
Показати ще

"Я все визирала з вікон і думала, мовляв, така велика територія, 20 соток. Щоб з цим зробити?", - розповідає власниця тропічного саду Валентина Черкашина.

Поки сусіди вирощували картоплю і гарбузи, вона садила екзотику. Першими були півтора десятка саджанців лимонів і кумкватів.

"Я б сказала так: на скільки грошей вистачило", – згадує жінка.

Тропічний город, скріншот: YouTube
Тропічний город, скріншот: YouTube

Невеликі деревця купувала в різних куточках України та світу. Наприклад, величезні лимони від вітчизняних селекціонерів, а грейпфрути – з Італії. У всіх цитрусових - один генетичний код. 300 видів можна прищепити на одне дерево.

Тропічні фрукти досить примхливі. Люблять вологість і тепло: тут має бути не менше +16. Тому Валентина пильно стежить за температурою взимку.

Її сад перетворився на туристичну родзинку. Сюди на екскурсії їздять по цілим сім'ям. Саджанці теж досить популярні, каже садівниця. За її словами, вони будуть рости навіть у ледачих господарів. На жаль, обігрівати теплиці зараз дуже дорого.

Раніше повідомляли, "Може викликати анафілактичний шок": як врятуватися від найнебезпечнішого бур'яну.

Як повідомляв Знай.uа, що робити, щоб лілії не виросли дрібними і поодинокими: поради досвідчених садівників.

Знай.uа писав, як виростити смачний і корисний часник: перевірені поради досвідчених городників.