Сьогодні, 12 січня, православні відзначають свято Онисії Зимової. Цього дня заборонялася важка робота, шиття і в’язання, оскільки вважалося, що інакше не уникнути травм. Про традиції, прикмети і заборони 12 січня розповіли на порталі «Добро».

Хто така Онисія?

Майбутня свята Онисія народилася у заможній родині, однак рано осиротіла і стала заможною спадкоємицею. Коли дівчинка підросла, вона прийняла християнство і вирішила, що швидше досягне Царства Божого, якщо роздасть все майно і відпустить рабів.

Коли Онисія прямувала до церкви, то зустріла натовп, який ішов до язичницького храму на жертвоприношення. Люди з натовпу впізнали в ній християнку і спробували потягти за собою, однак Онисія пручалася. Тоді військовий з язичників заколов дівчину мечем.

Скрін, відео YouTube Онисія
Скрін, відео YouTube Онисія

Популярні новини зараз
Росія готується до масштабного наступу: коли чекати нової атаки Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Молитва до Онисії:

Владико Вседержителю i Святий Царю, що всіх караєш, але не жебраків, зміцнюєш падаючих i піднімаєш повалених, печалі життя людського розвіюєш. Молимося Тобі, Боже наш, раба Твого хворого (ім’я) відвідай милістю Твоєю, прости йому всякий гріх вільний та невільний.

Так, Господи, твою цілющу силу з неба зійшли, торкнися тіла, погаси гарячку, Утамуй страждання і всяку таємну неміч. Будь лікарем рабу твоєму, підніми його з ліжка недуги і від ложа болю цілим і здоровим, дай йому бути Церкви твоєї слухняним і волі Твоєї виконавцем. Бо Тобі належить милувати і рятувати нас, Боже наш, і Тобі славу возсилаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духу, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Молитва, скріншот: YouTube
Молитва, скріншот: YouTube

Традиції цього дня:

Цього дня різали свиней, а з їхніх нутрощів готували різні страви. Найчастіше це був кендюх: варений шлунок, який фарширували овочами та свининою.

Господарі ворожили на нутрощах: якщо селезінка була рівномірна - попереду морозна зима. Порожній шлунок – скоро похолоднішає.

Прикмети і заборони:

Щоб у родині панував успіх, щастя і злагода, було заборонено цього дня солити їжу.

На свято не можна вишивати, шити чи приймати подарунки від незнайомців.

Не можна піднімати чужі речі на порозі – відьми могли навести на них пристріт.

Сон про весілля говорив про близькі сварки в родині, сон про землю – до смерті.

Віщий сон. Фото: Miy.ua
Віщий сон. Фото: Miy.ua

На погоду:

Вітер з півдня - до гарного врожаю влітку.

Снігопад — до мокрого літа.

На вулиці ясно - попереду потепління.

Горобці цвірінькають – передбачають потепління.

Раніше повідомляли, у Києво-Печерській Лаврі молитимуться про ненароджених дітей, які загинули від абортів.

Як повідомляв Знай.uа, страшний день: ворожіння, прикмети та заборони у період, коли Церква молиться про 14 000 загиблих немовлят.

Знай.uа писав, у Києво-Печерській Лаврі тисячі вірян УПЦ зустріли Різдво Христове.