Величезна пожежа, що почалася в 1971 році, стала центром "темного туризму", але тепер президент Туркменістану Гурбангули Бердимухамедов каже, що його необхідно загасити.

Відповідну публікацію розмістили на порталі «Daily Star»

Гурбангули Бердимухамедов, президент Туркменістану, оголосив, що планує закрити сумнозвісну «пащу пекла».

Колишній дантист доручив своїм міністрам знайти світових експертів, які зможуть закрити палаючий півстоліття гігантський кратер.

Вивергаюча метан воронка Дарваза горить з тих пір, як радянські вчені підпалили її в 1971 році.

Популярні новини зараз
"Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно Чужі борги можуть стати вашою проблемою: "Нафтогаз" дивує українців "сюрпризами" Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Страшний кратер шириною 230 футів, який постійно горить, видно за багато миль навколо.

Він відомий як "Ворота пекла" або Паща пекла" і розташований в пустелі Каракуми, приблизно в 160 милях на північ від столиці ізольованої країни Ашхабада.

Паща пекла
Паща пекла

Ексцентричний Бердимухамедов, сумно відомий своїми порушеннями прав людини і придушенням будь-якої опозиції, наказав владі зупинити екологічний збиток, заподіяний безперервним пожежею.

Він попередив, що здоров'я місцевих жителів страждає від багаторічної пожежі.

Прибуток повинен бути отриманий від поставок газу, щоб допомогти його шести мільйонам людей, в основному бідняків.

"Ми створюємо - і будемо створювати всі необхідні умови для освоєння колосальних вуглеводневих ресурсів нашої незалежної Батьківщини, в інтересах нашого народу», — сказав він, пояснюючи своє рішення зупинити пекло.

Воронка глибиною 70 футів запалилася, коли радянські вчені невміло спробували добути природний газ в цьому районі.

Верхні шари грунту впали в підземну печеру, відкривши велику дірку, заповнену газом.

Паща пекла
Паща пекла

Щоб не отруїти газом місцевих жителів і домашню худобу, геологи підпалили його. Вони вважали, що вогонь затихне протягом декількох тижнів, але він все ще горить сьогодні.

У листопаді 2013 року канадський дослідник Джордж Куруніс виявив, що унікальні бактерії виживають на дні кратера, незважаючи на пекельні температури.

Кратер став однією з головних туристичних визначних пам'яток Туркменістану, але він також є причиною погіршення стану навколишнього середовища.

Туркменістан володіє четвертими за величиною запасами природного газу в світі.

Нагадаємо, що на Канарських островах сталося виверження вулкана.