Відомий в соціальних мережах мандрівник з Санкт-Петербурга Михайло Зарубін, який вже встиг відвідати понад 190 держав світу, продовжує знайомити свою аудиторію з дуже загадковими місцями на нашій планеті. Так, наступним у черзі виявився палаючий кратер в Туркменістані.

Про це стало відомо завдяки новій публікації мандрівника Михайла Зарубіна в мережі Instagram.

Публікація Михайла Зарубіна, скріншот: Instagram
Публікація Михайла Зарубіна, скріншот: Instagram

"Двері в пекло Туркменістану. І все ж не тільки диктаторами славиться ця країна. Величні піски, проста смачна їжа, розкішний національний одяг, ахалтекінскі коні з шовковими гривами, двісті сортів медової дині, знаменита ашхабадська окрошка і... величезні запаси природного газу.

На хвилиночку, Туркменістан - 4-а країна в світі за його запасами. І це повинно було б зробити кожного з решти двох з половиною мільйонів жителів багатіями як в Еміратах. До слова, про ГАЗ. Саме тут знаходиться знамените і єдине у своєму роді місце - палаючий кратер.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Українцям доступна нова грошова допомога: хто отримає понад 10 тисяч гривень Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною
Показати ще

Він горить вже рівно 50 років і не думає зупинятися. З боку здається, сама земля пожирає язиками полум'я все навколо. Що б не потрапило всередину кратера, живе чи ні, вибратися вже ніяк.

У світі палаюче газове родовище охрестили "дверима в Пекло " або "дорогою в пекло". Було багато планів засипати котлован, але зробити це без наслідків виявилося справою непростою.

Двері в пекло Туркменістану, скріншот: YouTube
Двері в пекло Туркменістану, скріншот: YouTube

Звідки ж взялася ця діра в пустелі?

Радянські геологи бурили розвідувальні свердловини, але вийшло занадто багато отворів в одному місці. Утворилася порожнеча і бурова вишка разом з обладнанням провалилася всередину. Газ отримав вільний доступ на поверхню, міг серйозно нашкодити жителям села і худобі. Вирішено було підпалити, щоб випарувався.

За підрахунками, на це б вистачило кількох днів. Однак, природа вирішила інакше. Півстоліття палають "Ворота в пекло", і навряд чи колись пожежа зупиниться. Це немов Вічний вогонь людському вчинку.

До газового кратера досі можна приїхати. Доступ не обмежений, але на свій страх і ризик. Зробити кращі знімки можна під час заходу і з першим настанням темряви. Однак, треба бути гранично обережними: земля по краях постійно обсипається, загородження не скрізь. Якщо оступитися, то все. Але це не зупиняє ані місцевих, ані рідкісних туристів в гонитві за пекельним полум'яним видовищем.", - пише Михайло.

Раніше повідомляли, Дмитра Комарова з "Світу навиворіт" здивувала "нічний метелик", яка обслуговує 100 чоловіків в день: "Почала в 16 років".

Як повідомляв Знай.uа, Дмитро Комаров зі "Світу навиворіт" показав українцям, чому вдома відпочивати краще, ніж у Туреччині: "Нам гріх...".

Знай.uа писав, Олександра Кучеренко назвала те, що не зробить з Дмитром Комаровим: "Навряд чи у нас вийде".