Індустрію різдвяної листівки сформували українські видавництва ще на початку минулого століття, тоді її тиражували в декількох друкарнях, насамперед на Галичині. Авторами малюнків були відомі художники.

Як повідомили у виданні "Локальна історія", масове виробництво різдвяних листівок почалося в середині XIX століття. У 1843 році англійський клерк Генрі Коул замовив у художника Джона Калкота Горслі малюнок з вітальним написом, яку можна було б відправити поштою. На першій листівці була зображена сім'я за святковим столом, а під картиною був напис "Веселого Різдва і щасливого Нового року!".

Перша друкована листівка, Джон Калкот Горслі
Перша друкована листівка, Джон Калкот Горслі

В Україні різдвяні листівки почали поширюватися в кінці XIX століття. Сюжети були різні: колядники, Свята вечеря, різдвяний дідух, Діва Марія з Ісусом, ангели, волхви, засніжені краєвиди, трембітарі. Герої були вбрані в український національний одяг, а на святвечірньому столі виднілося дванадцять страв.

Перші зразки виготовляли в різних форматах - вони бували і зовсім маленькими, і великими. Створювали їх з картону, тканини, дерева. До створення українських різдвяних карток долучилися українські художники та гравери Василь Дядинюк, Юліан Крайківський, Олена Кульчицька, Осип Курилас, Мирон Левицький, Ярослав Пстрак та інші

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Різдвяні листівки, Мирон Левицький
Різдвяні листівки, Мирон Левицький

Різдвяні листівки, Олена Кульчицька
Різдвяні листівки, Олена Кульчицька

Під час Другої світової війни різдвяна листівка перейшла у підпілля – її створювали у підпільних друкарнях Української повстанської армії. Найчастіше тиражували на звичайній друкарській машинці. Вони були прикрашені цікавими комбінаціями літер або простим малюнком. Також відомо про листівки, які власноруч намалювали комбатанти. Від 1946 року Закордонні частини ОУН та Закордонне представництво Української Визвольної Ради видавали листівки в Німеччині – Мюнхені, Зальцбурзі, Регенсбурзі, Новому Ульмі.

На художніх листівках зображували бійців повстанської армії у різдвяних сценках. Вони охороняли колядників, дарували український герб новонародженому Ісусові Христу. Часто на картках зображували українські святині – собор Святого Юра у Львові та Софію Київську.

Різдвяні листівки під час Другої світової війни
Різдвяні листівки під час Другої світової війни

На території радянської України святкувати Різдво й надсилати різдвяні листівки було заборонено. Замість янголиків і колядників на них зображали Діда Мороза й Снігуроньку, а вітання "З Різдвом Христовим!" витіснило побажання "З Новим Роком!". Натомість набули поширення саморобні різдвяні листівки.

Нагадаємо, Святвечір і Різдво: священик ПЦУ розвінчав звичні міфи святкування - що важливо зробити

Як повідомляв Знай.uа, "Христос народжується": коли відбудуться Різдвяні богослужіння у храмах Львова, розклад

Також портал Знай.uа писав, Святвечір 6 січня: чого категорично не можна робити перед Різдвом і які молитви до Всевишнього варто прочитати ввечері