Що в ці дні найважливіше?

Сьогоднішній вечір, за багаторічною традицією, стане по-справжньому теплим і щирим для тисяч українців. Разом із кутею та іншими смачними стравами чимало вірян відправиться до родичів відзначати Святвечір. Та що, насправді, є головним в ці святкові дні та на чому потрібно сконцентруватися, дізнавалися Знай.ua.

Військовослужбовці в Різдво, фото: facebook.com/pressjfo.news
Військовослужбовці в Різдво, фото: facebook.com/pressjfo.news

Міф про готування страв і суть свята

Звісно, що жоден Святвечір, який ми відзначаємо 6 січня, та саме Різдво, 7 січня, не обходиться без смачно накритого столу і заготовлених для дітей цукерок.

"Сьогодні українські родини будуть об’єднуватися за святковим столом та споживати кутю. Це – хороша традиція. Очевидно, що відбуваються приготування пісних страв, їжі й буде багато метушні та турбот. Проте, потрібно не забути про головне", – повідомляє Знай.ua старший викладач кафедри богослів'я та філософії КПБА, кандидат богословських наук, священник ПЦУ Михайло Омельян.

Священик ПЦУ Михайло Омельян - фото Свято-Михайлівського Золотоверхого собору
Священик ПЦУ Михайло Омельян - фото Свято-Михайлівського Золотоверхого собору

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Насправді ж, суть полягає дещо в іншому.

"7 січня ми відзначаємо подію Народження Спасителя – тому не ми Йому готуємо їжу, а Він у храмі для кожного із нас приготував духовну Трапезу, Святу Євхаристію. Тож турбуйтеся не лише про тіло, а й про душу. Нехай ваші серця будуть відкриті для Бога, щоби Він увійшов у них та змінив вас духовно, наповнивши життя Сенсом", - священник Михайло Омельян.

Православна церква України - фото ПЦУ
Православна церква України - фото ПЦУ

Святкові богослужіння і пошук сенсу

А тому ж, хто поки не визначився із пошуком найважливішого, в ПЦУ теж дають пораду.

"Відповідь на питання, де шукати Сенс, ми отримаємо під час Різдвяного богослужіння, коли почуємо спів тропаря: "Різдво Твоє, Христе Боже наш, засвітило світові світло розуму, в нім бо ті, що зіркам служили, від зірки навчилися поклонятися Тобі, Сонцю правди, і визнавати Тебе, що Ти є Схід з висоти; Господи, слава Тобі"", - ділиться з нами священник ПЦУ Михайло Омельян.

Михайло Омельян - фото ПЦУ
Михайло Омельян - фото ПЦУ

"Тож в Господі варто віднаходити сенс і світло для світу, бо "у Ньому було життя, і життя було світлом людям. І світло в темряві світить, і темрява не огорнула його" (Ін. 1: 4-5)", - підкреслює старший викладач кафедри богослів'я та філософії КПБА.

Церква - фото ПЦУ
Церква - фото ПЦУ

Богослужіння

6 січня, четвер

16:45-20:00 Навечір’я Різдва Христового.

Богослужіння у Свято-Михайлівському Золотоверхому кафедральному соборі очолить Предстоятель Української Православної Церкви Блаженнійший Митрополит Епіфаній.

7 січня, п’ятниця

9:00-12:00 Різдво Господа Бога і Спасителя нашого Ісуса Христа.

Божественну літургію у Свято-Михайлівському Золотоверхому кафедральному соборі очолить Предстоятель Української Православної Церкви Блаженнійший Митрополит Епіфаній.

Митрополит Епіфаній - фото ПЦУ
Митрополит Епіфаній - фото ПЦУ

Варто додати, що долучитися до богослужіння зможе кожен дистанційно – усі вони транслюються на ютуб-каналі Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря.

Церква - фото ПЦУ
Церква - фото ПЦУ

А також на офіційному ютуб-каналі Православної церкви України. Та на Фейсбук-сторінці ПЦУ.

Церква - фото ПЦУ
Церква - фото ПЦУ