Знай.ua дізналися, яких сюрпризів чекати

Більшість областей 2022 рік зустрічали із залишками розталого снігу і невеличким дощем. Та незабаром на черзі ще одне зимове свято – 7 січня ми зустрічатимемо Різдво. Чи вдасться віднести вечерю до рідних по справжній зимовій погоді, дізнавалися Знай.ua.

Офіс президента, новорічне містечко - фото Знай.ua
Офіс президента, новорічне містечко - фото Знай.ua

Плюсовий рекорд

Якщо початок грудня ознаменувався неймовірно красивою, але небезпечною крижаною казкою, то перші дні січня 2022 року подарували інший унікальний погодний сюрприз.

"Сьогодні у Києві було зафіксовано +10-+11. Така температура є найвищою за всю історію метеоспостережень. Попередній рекорд тепла було зафіксовано 5 січня 1925 року – тоді 5 січня спостерігалося +8,4 градуси", - повідомляє Знай.ua еколог, працівник Національного природного парку "Голосіївський" Олександр Соколенко.

Скрін, відео YouTube Різдво у Львові
Скрін, відео YouTube Різдво у Львові

Популярні новини зараз
Пенсії пропонують підняти на 60%: щоб більше не перебиватися копійками Подорожчає одна з критично важливих комунальних послуг: який тариф хочуть встановити Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики
Показати ще

Найвищі ж показники сьогодні спостерігаються в Західних частинах України та Криму – вони тут сягнув + 12 градусів.

Поступове похолодання і дощі

Проте, 6 січня температура почне поступово знижуватися майже по всій території України.

"На Заході України очікуються дощі – найсильніші дощі прогнозуються на Закарпатті. На Півночі, зокрема, і в Києві – без суттєвих опадів. І саме з Заходу країни температура знижуватиметься – вночі там буде вже близько 0 градусів, а вдень +2-4", - зазначає еколог Олександр Соколенко.

Жителям столиці ще поки зарано готуватися до заморозків – якщо вночі температура у Києві знизиться до +1-+3 °, то вдень позначки термометру дійдуть до +5°.

Офіс президента, новорічне містечко - фото Знай.ua
Офіс президента, новорічне містечко - фото Знай.ua

Найхолоднішою виявиться Чернігівська область та північ Сумської області. А Схід та Південь України, навпаки, стануть найтеплішими регіонами – в Донецькій та Луганській областях очікується до +10 °, а вночі до +5 ° з невеликим дощем.

Максимальний рекорд завтра буде зафіксовано в Одеській області +12 ° і в Криму – до +12-15 °.

Підлітки під Одесою кидають сніжки в авто, скріншот: YouTube
Підлітки під Одесою кидають сніжки в авто, скріншот: YouTube

Як зустрінемо Різдво?

В більш теплих умовах Різдво зустрінуть теж області Сходу. У Харківській, Донецькій та Луганській областях будуть незначні заморозки вночі і до +2-3 ° вдень.

"Опади припиняться по всій Україні – 7 січня ніде не очікується опадів. У Києві вночі температура знизиться до незначних заморозків – до -3 °, а вдень – до 0 °. На Заході країни буде трошки холодніше – до -5- -7 °. На Закарпатті ж невеличкий плюс фіксуватиметься вдень, а вночі – -4 °", – розповідає Знай.ua еколог, працівник Національного природного парку "Голосіївський" Олександр Соколенко.

Cнігопад, зима - фото Знай.ua
Cнігопад, зима - фото Знай.ua

Урагану у цей святковий день теж боятися не варто: вітер буде помірний – очікується до 12 м/с. Те ж саме стосується і похмурої погоди – цьогорічне Різдво не обійдеться без сонячних промінів.

"7 січня буде мінлива хмарність або хмарно з проясненнями. Суцільної хмарності в цей день не буде. А, взагалі, температурні показники цього Різдва – в межах кліматичної норми. 7 січня по всій Україні триматиметься класична зимова погода – щоправда, без снігу. Ось снігу в цей день, скоріш за все, не буде ніде", - відзначає еколог Олександр Соколенко.

Різдво, фото: Unian
Різдво, фото: Unian

Найхолоднішою ж виявиться ніч на 8 січня – особливо, на Заході і Сході України. До -10° стовпчики термометрів опустяться у Львівській, Тернопільській, Івано-Франківській, а також Харківській, Донецькій та Харківській областях.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.