Сьогодні, 6 січня, для православних християн – особливе свято, Святвечір. Весь цей день наповнений символами та звичаями, які не можна порушувати. Правила святкування Святвечора нагадали на порталі «Добро».

Крім приготування традиційних 12 страв, цього дня потрібно дотримуватися певних правил.

Що заборонено 6 січня:

  • Вживати будь-яку їжу не можна, доки не зійшла перша зірка.
  • Не можна шуміти за столом, вставати з-за столу раніше за інших чи виходити з дому.
  • Важко працювати.
  • Тримати образу на когось.
  • Сідати за стіл у чорному, старому чи буденному одязі.
  • Неодруженим - сідати по кутках святкового столу.
  • Сваритися з рідними – не зможете помиритися.
  • Зловживати алкогольними напоями.

Що треба зробити у Святвечір

  • Сповідатися та причаститися.
  • Думати про хороше під час приготування їжі, щоб святкові страви принесли здоров’я родині.
  • Прибирання краще почати зранку, щоб завершити до обіду.
  • Приготувати 12 пісних страв з рибою, горохом, картоплею, капустою. Обов’язково має бути випічка, узвар та кутя.
  • За столом бути в новому, світлому та чистому одязі.
  • Відвідати церковну службу.

Народні прикмети 6 січня:

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Астролог побачив у травні "лихо" для України
Показати ще
  • Ясне зоряне небо - до багатого врожаю.
  • У Святвечір запалені свічки ведуть в помешкання удачу та багатство.
  • Кількість тарілок на столі має бути парною, незалежно від того, скільки гостей.
  • Бажання, яке загадують на різдвяну зірку, має здійснитися.

Різдво, Михайлівський золотоверхий монастир - фото Знай.ua
Різдво, Михайлівський золотоверхий монастир - фото Знай.ua

Різдвяна молитва:

Прости нас, Господи, на Землі живуть, не знають років прийдешніх, прости за нашу недосконалість! За нашу земну суєту, за те, що часом не відаємо, що творимо. Прости нас усіх і помилуй! Вразуми і направ на шлях істини! Дай нам Віри, Надії, Любові! Дай нам світла, Добра і радості! Господи! Яке прекрасне життя на Землі! Ти — наш Бог, Творець. Ти один має право судити нас за наші діяння. Так направ всі сили свої небесні проти Зла на Землі! А ми, діти твої, очищаючись душею перед ликом твоїм, будемо жити і творити добро на Землі! Давайте жити в мирі і добрі, щоб ніколи не закінчувалося життя! Щоб було більше щасливих і радісних облич, а в очах тільки сльози радості! Щоб, продовжуючи життя, бачити в дітях своє продовження, пишатися своїми розумними, добрими і здоровими дітьми, виховувати в них почуття любові, ніжності і вдячності до рідних, близьких, до своєї землі. Це і є сенс життя – жити, люблячи Тебе, Господи, і творити Добро в ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа. Амінь.

Різдво: джерело: YouTube
Різдво: джерело: YouTube

Молитва на Святвечір:

Всемогутній Боже, Отче наш небесний, дякуємо Тобі за невимовний дарунок благодаті, який Ти дав цілому людству в народженні Немовляти-Христа у Вифлиємі понад 2000 років тому. Його проголосив Твій ангел тієї святої ночі, котру нині ми пригадуємо.

Нехай незбагненна таємниця втілення Твого Єдинородженого Сина – Слова, що сталося Тiлом, – зігріє наші серця та душі і наповнить їх втіхою та палким бажанням, подібно до пастухів у полі, поспішати до Його вифлиємських ясел і служити Йому.

Допоможи нам у правді та дусі щирого каяття радіти в день Різдва нашого Спасителя, щоб ми в щирій та живій вірі могли приєднатися до пісні хвали ангелів, радості пастухів і подиву мудреців зі Сходу.

Нехай в цю святу ніч Христос знову народиться в наших душах, щоб правда, любов і викуплення, які Він приніс нам, від нині і повіки залишалися у нашому житті та наших серцях.

Дай, Господи, щоб ми, подібно до Діви Марії, все, що пов’язане з Немовлям Ісусом, зберігали це у своїх серцях і розважали над ним.

Тепер, коли Ти вчинив нас причетними до слави Твого Сина тут, на землі, даруй нам Твоєї благодаті розділити Його славу на небесах. Бо Він живе і царює з Тобою, Отче, і зі Святим Духом – нині і повіки вічні. Амінь.

Нагадаємо, на Різдво, Святвечір та Маланки: Костянтин Грубич поділився стародавніми рецептами наших бабусь

Як повідомляв "Знай.ua", 12 важливих страв на Різдвяний святвечір - що обов'язково має бути на столі біля куті та узвару.

Знай.ua писав, Tesla відсвяткувала Різдво під український "Щедрик", показавши світлове шоу машинами: "Знизьте чортові ціни"