20-го грудня виповнилося 110 днів від дня народження Єлизавети Шахатуні - творця літаків Ан. Про це повідомляє портал Хвиля.

Єлизавета Шахатуні-перша в СРСР жінка-авіаконструктор, професор, доктор технічних наук, лауреат Ленінської премії, головний конструктор, а також дружина і соратник відомого авіаконструктора Олега Антонова.

Як відомо, легендарний радянський авіаконструктор в 1946 році отримав завдання в Новосибірському філії на створення літака для потреб сільського господарства Ан-2. Тоді з'явився легендарний кукурузник або Ан-2. Керівником відділу міцності була Єлизавета Шахатуні.

У п'ятдесятих роках були створені Ан-8, Ан-10, Ан-12. Керівництво відділам міцності взяла на себе Єлизавета Шахатуні або сталева вірменка. Особливою гордості є Ан-22, який має злітну вагу 250 тонн і здатного підняти вісім тонн вантажу.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Також Шахатуні взяла участь у створенні інших знаменитих літаків. Вона винайшла спеціальне зварювання-склеювання конструкції літака. Це дозволило даним літальним апаратам мати розширений термін експлуатації - до 45 тисяч годин.

Нагадаємо, що школьники підпалили будинок вчителя заради переглядів в TikTok-згорілих лазні і сараю було недостатньо

Як повідомляв Знай.uа, блогер підірвав електрокар Tesla разом з "Ілоном Маском": розлютився через дорогий ремонт

Також портал Знай.ua писав, що маршрутка врізалася в тролейбус і загорілася з пасажирами всередині: вогонь знищив майже все