У 2021 році Україна зібрала рекордний врожай зерна за останні 30 років — 32 млн тонн. Проте, борошномели та хлібопекарі наголошують: для внутрішніх потреб країни запасів може не вистачити, а тому українці можуть зіткнутися з проблемою нестачі пшениці.

Чи вистачить хліба українцям та якою буде ціна на нього, з’ясовували журналісти програми «Спецкор» на каналі 2+2.

За даними Міністерства аграрної політики та продовольства, з початку нового сезону обсяг експорту зернових збільшився. Ціна на українське збіжжя зросла в рази, і 70 % зерна буде експортовано за світовими цінами. Однак, ця ситуація ніяк не позначиться на ціні на хліб для вітчизняного споживача, адже для своїх потреб Україна закуповує зерно за такою ж ціною, що й продає на глобальному ринку.

Врожаїв зерна може не вистачити, фото "Спецкор"
Врожаїв зерна може не вистачити, фото "Спецкор"

Разом з тим, якість хліба для українців може погіршитися. За твердженням борошномелів, значну частину продовольчої пшениці вивезли. Незважаючи на рекордні обсяги врожаю, якість пшениці не найкраща. Збіжжя першого та другого класу, з якого випікають хлібобулочні вироби, вродило мало. У випадку дефіциту продовольчої пшениці доведеться додавати фуражну, що погано вплине на якість хліба.

Популярні новини зараз
Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

«Загальна кількість продовольчої пшениці складає 42-45 %, а 55 % — це фуражна пшениця. З урахуванням кліматичних умов, які були в цьому році, кількість пшениці першого та другого класу складає трохи більше 20 %», — зазначає Родіон Рибчинський, Директор асоціації борошномелів України.

Врожаїв зерна може не вистачити, фото "Спецкор"
Врожаїв зерна може не вистачити, фото "Спецкор"

У Міністерстві аграрної політики та продовольства кризи не передбачають. За їх підрахунками 19 млн тонн пшениці — продовольчі, 11 млн з яких уже експортовано. У підсумку Україна має ще 8 млн тонн, 4 млн з яких підуть на внутрішнє споживання. Отже, зерна вистачить і для своїх потреб, і для продажу, запевнили в профільному Міністерстві.

Крім того, на вартість хліба впливатимуть енергоносії, ціни на які зросли в порівнянні з минулим роком майже вдесятеро. У 2020 році тисяча кубометрів газу для виробників коштувала 7 тис. грн, сьогодні ж ціна складає близько 75 тис. грн.

Врожаїв зерна може не вистачити, фото "Спецкор"
Врожаїв зерна може не вистачити, фото "Спецкор"

За прогнозами експертів, враховуючи ціни на борошно та енергоносії, хліб може подорожчати найближчим часом не менше, ніж на 30 %.

Нагадаємо, в Україні можуть зрости ціни на соціальні продукти - всьому виною газ: "Щоб захистити споживачів"

Також Знай писав, залишимось без сиру та сметани? Високі ціни на газ добралися до молочної промисловості, загрожує повна зупинка

Раніше Знай повідомомляв, від 30 до 47 гривень за куб: в Україні вода подорожчає майже на чверть, таблиця нових тарифів по регіонах