Чому саме ялинка, а не дуб, тополя або верба стали головним новорічним деревом для всього людства - і чому саме на неї ми чіпляємо різні новорічні прикраси та яскраві іграшки.

І насправді - існує зовсім небагато фактів, які пояснюють такий вибір. Хтось заявляє, що почалося все з Лівонії (держава з середньовіччя), яка перебувала на території нинішніх Естонії та Латвії. Розкішна ялина була зафіксована в архівах сотні років тому-в 1510 році.

Ялинка на Південному, фото: Informator
Ялинка на Південному, фото: Informator

Інші джерела заявляють, що все ж звичай почався з Німеччини, з руки церковного реформатора Мартіна Лютера. Хоча до кінця незрозуміло, як можна пов'язати цього історичного персонажа з твердженням новорічного дерева. Хоча хтось приписує цьому сенс, нібито з власної історії кохання. Бо в далекому 1523 році він допоміг втекти 12 черницям з Бернардинського монастиря. І однією з них була Катаріна фон Бора, на якій він згодом одружився і був задоволений цим все своє життя.

Безсмертна любов і вічнозелена ялинка - це саме те, що об'єднує це дерево з людством. Хоч одна причина. Але ж в Україні звичай прикрашати ялинку на Новий Рік і Різдво був затверджений лише в другій половині XIX століття. Але не як єдиний оберіг в будинку, а паралельно з наявністю дідуха.

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Головна ялинка Вінниці (Фото: Вінницька міська рада)
Головна ялинка Вінниці (Фото: Вінницька міська рада)

Нагадаємо, в Києві створили величезну ялинку з 300 автомобілів - "Світили фарами, аварійками та мобілками"

Як повідомляв "Знай.ua", "зрада" скасовується, контррозвідка спрацювала: головна ялинка Центрального вокзалу повернулася після викрадення - ось яка красуня

Знай.ua писав, топ найдорожчих ялинок України: яке місто витратило найбільше на святкування Нового року