В Україні у тестовому порядку запроваджують модель PSO на залізниці. Пілотні проекти реалізуються уже в чотирьох регіонах країни, розповідають у Міністерстві інфраструктури України.

Як зазначається, «Укрзалізниця» підписала меморандуми про реалізацію проекту з місцевими керівниками чотирьох областей — Одеської, Харківської, Луганської та Сумської.

Відповідно до домовленостей, ці області компенсуватимуть перевізнику вартість пасажирських перевезень на соціально значущих маршрутах. Сума складе не менше 12 мільйонів гривень. Зокрема, Одеська область компенсує щонайменше п’ять мільйонів гривень, а Харківська, Луганська та Сумська — щонайменше сім мільйонів гривень.

Поїзд
Поїзд

За словами Василя Шкуракова, Першого заступника Міністра інфраструктури України, таке рішення треба було ухвалити вже давно.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

«У 2020 році «Укрзалізниця» надала послуг із перевезення пільгових пасажирів у приміському сполученні на 285,3 мільйонів гривень, але отримала лише 28% компенсацій від місцевих органів влади. Модель PSO якраз дозволяє частково розв'язати проблему постійних боргів місцевої влади перед перевізником… Зокрема, цей механізм уже закладений у проекті нового закону «Про залізничний транспорт», - додав він, наголосивши, що закон мають ухвалити вже у першому півріччі наступного року.

"Укрзалізниця", скріншот: Youtube
"Укрзалізниця", скріншот: Youtube

Першими маршрутами, на яких випробували модель PSO, стали:

  • Ізмаїл — Одеса («Дунайський експрес»),
  • Харків — Суми — Ворожба — Харків та Харків — Попасна — Харків («Слобожанський експрес»).

Поїзди для цих експресів «Укрзалізниця» придбала в рамках президентської програми «Велике будівництво».

Скрін, Facebook "Укрзалізниця"
Скрін, Facebook "Укрзалізниця"

Скрін, Facebook "Укрзалізниця"
Скрін, Facebook "Укрзалізниця"

Скрін, Facebook "Укрзалізниця"
Скрін, Facebook "Укрзалізниця"

Скрін, Facebook "Укрзалізниця"
Скрін, Facebook "Укрзалізниця"

Додамо, що Public Service Obligation (PSO) — це ринкова модель замовлення транспортних послуг, у якій держава або місцева влада оплачують перевізнику вартість соціально значущих маршрутів.

Нагадаємо, що до самого фронту: в Україні запустили довгоочікуваний "Слобожанський Експрес"

Раніше повідомлялося, що "Укрзалізниця" потрапила в скандал через продаж кількох квитків на одне місце: "Непроханий сусід".

Також, через програму списання вагонів за віком країна щорічно втрачатиме більше 50 млрд грн-нардеп