Сьогодні, 21 грудня, у світі відзначають одразу велику кількість свят: День зимового сонцестояння, День дурниць, День ліхтарика, Всесвітній день оргазму, День народження кросворду, День пам'яті святої мучениці Анфіси Римської, святої Анни і День народження баскетболу.

Це 355-й день року, до кінця року - лише 10 днів, час запасатися мандаринками і думати над святковим меню.

Схід сонця сьогодні відбувся о 7:56, сонце опиниться в зеніті об 11:56 і зайде за небокрай о 15:56. Загальна тривалість світлового дня – вісім годин рівно. Спадаючий місяць.

Коляда - слов'янське свято зимового сонцестояння
Коляда - слов'янське свято зимового сонцестояння

Найдовша ніч, найкоротший день

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Зимове сонцестояння — астрономічне явище, яке зумовлює найкоротший день та найдовша ніч року, а висота підйому сонця на небосхилі є найнижчою. Цей день був дуже важливим для всіх язичників, які вірили, що темні сили поглинають сонце, і воно має відродитися через три дні.

В кого іменини

У Анфіс, Кирилів, Потапів та Анн.

День народження

  • 1596 року народився Петро Могила - український політичний, церковний і освітній діяч України, зачислений до лику святих.
  • 1773 року народився Роберт Браун - шотландський ботанік, що відкрив «броунівський рух».
  • 1967 року народився Міхеіл Саакашвілі - третій президент Грузії, український політичний діяч.
  • У 1913 році цього дня в нью-йоркській газеті було опубліковано перший в історії кросворд, який склав Артур Вінн.

Міхеїл Саакашвілі, кадр з відео
Міхеїл Саакашвілі, кадр з відео

День святої Анни

22 грудня християни вшановують пам’ять святої Анни, яка цього дня непорочно зачала Діви Марії. Бездітна пара, Анна та її чоловік, були дуже релігійними людьми. Коли після довгих молитов, старші за 50 років, вони стали батьками дівчинки - її віддали в храм, щоб вона присвятила своє життя служінню Господу.

Святу Анну вважають заступницею усіх жінок, дітей, подружнього життя та родовитості. Їй моляться, щоб захистити найрідніших від усіх бід.

Скрін, відео YouTube Свята Анна з Дівою Марією
Скрін, відео YouTube Свята Анна з Дівою Марією

Молитва до святої Анни

І з серцем, повним найщирішої пошани, припадаю перед Тобою, блаженна свята Анно! Ти – це упривілейоване й особливо улюблене сотворіння, яке своїми надзвичайними чеснотами й святістю заслужило собі в Бога на найвищу ласку: дати життя скарбниці всіх ласк, тій блаженній між жінками, Матері Воплоченого Слова, Пресвятій Діві Марії. Прошу Тебе, наймилостивіша Свята, зволи прийняти мене до числа Твоїх праведних слуг.

Обіцяю Тобі, ціле моє життя вірно Тебе почитати. Візьми мене під Свою могутню опіку й випроси мені в Бога ласку, щоб я дбав за ті чесноти, якими Ти так щедро була прикрашена.

Випроси мені, щоб я пізнав(-ла) свої гріхи й правдиво жалував(-ла) за них, живо любив Ісуса й Марію та вірно й постійно сповняв(-ла) обов’язки свого стану.

Визволи мене з усіх небезпек цього життя й прийди до мене з поміччю в годині моєї смepті, щоб я спас(-ла)ся й дістав(-ла)ся до неба і там разом з Тобою, найщасливіша Мати, величав(-ла) і вихваляв(-ла) Боже Слово, що сталося чоловіком у лоні Твоєї Пресвятої Доні, Діви Марії. Амінь.

Скрін, відео YouTube Свята Анна з Дівою Марією
Скрін, відео YouTube Свята Анна з Дівою Марією

Традиції в цей день

  • Бездітним жінкам рекомендували молитися про зцілення від безпліддя, а вагітним - про щасливі пологи й здоров’я для себе і дітей.
  • Заборонялося цього дня жінкам шити та вишивати.
  • Вагітним забороняли відвідувати хворих, щоб дитя народилося здоровим.
  • Забороняли займатися брудною роботою.

Народні прикмети

Дерева в інії – урожай буде гарним.

Після Анни зима стає морозною, а сонце повертає на літо.

Якщо вітер віє з півдня, то за погодою цього дня передбачали погоду на наступні 10 днів.

Нагадаємо, Святої Варвари: прикмети, заборони, молитви та привітання з Днем Янгола.

Як повідомляв "Знай.ua", 19 грудня - Миколи Чудотворця: що обов'язково потрібно зробили в цей день, щоб бути здоровим весь рік

Знай.ua писав, День Святого Миколая: кращі привітання для близьких у віршах і прозі