Вчені зафіксували незвичайний галактичний джет, який був викинутий з надмасивної чорної діри. Про це повідомляє портал Контракты.иа.

Йдеться про об'єкт в центрі еліптичної галактики під назвою Messier 87 (M87) в п'ятдесяти п'яти ти світлових років від землі. Чорна діра-перша і єдина з коли-небудь сфотографованих чорних дір-приблизно в 6,5 мільярда разів масивніше Сонця.

Вчені виявили, як даний об'єкт викидає джет-магнітне поле у формі штопора. Слід простягається на 3300 світлових років від центральної чорної діри M87. Згідно із заявою радіоастрономічної обсерваторії, дане магнітне поле найдовше магнітне поле з виявлених.

чорна діра, фото Freepik
чорна діра, фото Freepik

Магнітне поле навколо чорної діри дає можливість виштовхувати струмінь енергії і речовина в космос. Матеріал всередині струменя дозволяють створювати області з надмірно високим тиском. Згідно із заявою, це, в свою чергу, може стискати силові лінії магнітного поля.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять
Показати ще

Нагадаємо, новий штам коронавірусу "Омікрон" вже косить молодих: лікар розповів про перші симптоми-втома , прискорений пульс і температура. Про це стало відомо завдяки заявам голови медичної асоціації ПАР Анжеліки Кутзе

Як повідомляв "Знай.ua", Covid-19 в Україні перед робочим тижнем уходить у відпустку, медики радіють "жовтій" статистиці: дані МОЗ на 28 листопада.

Також Знай повідомляв, штраф 360 гривень або півроку позбавлення волі: водіїв, які їздять "на газу", попередили про нові покарання. Депутати Верховної Ради планують пом'якшити покарання за несертифіковане газобалонне обладнання для автомобілів.