Всі українинці звикли до святкування Різдва саме 7 січня, але останнім часом все частіше з'являються розмови про перенесення свята на 25 грудня.

Через що ж в принципі виникла плутанина в датах, яка часто сварить між самою християнський світ?

Насправді, всі християни: і православні, і католики, і протестанти святкують Різдво Христове в один день ‒ 25 грудня. Хоча ця дата народження Ісуса Христа ‒ умовна. Ні в Біблії, ні в іншому документі її не знайти.

Така різниця в датах виникла через різного календаря. На Заході літочислення відбувається за григоріанським календарем, а в окремих країнах, наприклад, Росії, Грузії, Сербії та Україні - за юліанським календарем.

Багато експертів вважають, що переносити Різдво вкрай нерозумно адже 7 число – лише початок різдвяних святок.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять
Показати ще

В українському народному календарі святкувалися 12 днів Різдва з 7 по 19 січня – і це єдиний і неподільний цикл, так вважає письменниця Лада Лузіна.

Різдво, фото: Unian
Різдво, фото: Unian

Однак, митрополит Київський і всієї України Епіфаній підтримує святкування за юліанським календарем.

Про це він сказав в інтерв'ю "Радіо Свобода".

"Це найбільше пов'язано з традиціями всередині. Ми вже говорили і аналізували. Хоча цього року я спостерігаю, що немає такої активної хвилі обговорення святкування Різдва Христового. У минулі два роки, чи було це штучно створено, я пам'ятаю, що в позаминулому році запустили мої цитати про те, що я не проти, А я дійсно не проти переходу. Але щоб це сталося правильно. Треба мудро діяти".

Він зазначив, що українців "Вже намагаються ділити і по мові, і по релігії".

До того ж голова ПЦУ переконаний, що "храми 25 грудня будуть порожніми, а 7 січня - повними".

Нагадаємо, що ми повідомляли про Різдво по-новому: як перенесення головного свята християн вплине на інші дати.

Раніше ми ділилися з вами інформацією про те, що кажуть Церква і українці з приводу перенесення Різдва з 7 січня на 25 грудня.