Українці, які не встигли розмитнити придбані автомобілі на європейських номерах, почали безкоштовно передавати їх у власність держави, аби уникнути штрафу в 170 тисяч гривень.

Подробиці дізнавалися журналісти програми «Спецкор» на каналі 2+2.

Нагадаємо, 10 листопада поточного року сплив пільговий закон розмитнення автомобілів на іноземних номерах. Відтепер такі автівки знаходяться поза законом, на них заборонено виїжджати на автошляхи, а власники може отримати чималий штраф від поліції — 170 тис. гривень.

"Евробляхи", фото "Спецкор"
"Евробляхи", фото "Спецкор"

Митна служба повідомляє, що за цей проміжок часу державний бюджет за рахунок розмитнення «євроблях» поповнився на 2,3 млрд. гривень. Враховуючи, що на легалізацію погодилися приблизно лише 10% власників таких транспортних засобів.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

"Евробляхи", фото "Спецкор"
"Евробляхи", фото "Спецкор"

«Станом на початок дії закону про розмитнення автомобілів з іноземною реєстрацією на митній території України знаходилося 750 тис. автівок. За офіційними даними Митної служби, розмитнилися лише 85 тис.», — коментує Іван Казачук, адвокат громадської організації «АвтоЄвроСила».

Аби уникнути штрафів, власники вищезгаданих автівок користуються двома лазівками. Перший варіант: розмитнити транспортний засіб за допомогою учасника бойових дій. Вони мають можливість скористатися спрощеними регістраційними умовами включно до 08 лютого 2022 року.

"Евробляхи", фото "Спецкор"
"Евробляхи", фото "Спецкор"

Другий варіант: відмовитися від транспортного засобу на користь держави. Для цього власнику необхідно заповнити відповідну декларацію і передати свій автомобіль на митний склад.

Юристи організації «АвтоЄвроСили», які відстоюють права «євробляхерів», не радять здавати транспортний засіб на металобрухт чи вивозити його за кордон. Автомобіль і дані власника все одно будуть зазначені в обліку бази Митної служби, і штраф доведеться сплатити.

Нагадаємо, власники євроблях вигадали, як захистити себе від штрафу у 170 тисяч гривень: "Ті, хто не встиг..."