Ціни на пальне регулярно підвищуються. Сьогодні за літр бензину необхідно заплатити більше одного евро, за дизельне паливо — 30 грн. за літр, а газ за рік зріс у вартості майже в чотири рази. Що провокує ріст цін на пальне та чого очікувати, розбиралися журналісти програми «Спецкор» на каналі 2+2.

Відео можна переглянути за посиланням.

Деякий час споживачі спостерігали сталу ціну на паливо, але з початком осені вартість пального почала стрімко зростати і наближатися до європейських. Рекордсменом здорожчення цьогоріч став газ.

АЗС, фото: скріншот з відео
АЗС, фото: скріншот з відео

«Ціни на пропан і бутан за рік підвищилися в чотири рази. Поступове здорожчення буде продовжуватися і надалі, приблизно на 30 копійок за тиждень. Ми впритул наближаємося до ціни «на стелі» в 20 гривень», — Олександр Сіренко, експерт ринку нафтопродуктів.

Популярні новини зараз
Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається" Землю накрила потужна магнітна буря, як встояти на ногах Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи
Показати ще

Державне врегулювання цін на бензин та дизпаливо ніяк не вплинуло на цінову ситуацію, враховуючи навіть те, що вартість нафти знизилася за минулий тиждень на 10%.

АЗС, фото: скріншот з відео
АЗС, фото: скріншот з відео

На думку експертів, стабілізувати ціни могла б епідеміологічна ситуація і новий штам вірусу, знизивши потік туристів і попит на пальне, але цьому завадила девальвація національної валюти.

«Є всі передумови, щоб ціни на пальне не підвищувалися. Сьогодні спостерігається зниження вартості нафтопродуктів на світовому ринку, але це все може бути знівельовано тим, що наша валюта втратила в своїй вартості майже одну гривню на доларі, а це майже гривня на літрі», — Леонід Косянчук, експерт ринку нафтопродуктів.

Крім того, РФ блокує поставки газу в Україну, що змушує підприємства нашої країни переходити на скраплений газ, тим самим збільшуючи його попит і, відповідно, ціну на нього. Фахівці зауважують, що вартість газу може стати ще вищою, якщо Уряд ухвалить законопроєкт про ембарго на купівлю білоруських товарів.

АЗС, фото: скріншот з відео
АЗС, фото: скріншот з відео

За прогнозами експертів ціни на паливо в країні до кінця року не зростатимуть, але і здешевлення очікувати не варто.

Знай.ua нагадує: Автогаз по 20, бензин - до 45 грн: нові ціни на заправках змусять українців "замурувати" машини в гаражах

Як раніше повідомляв Знай.ua: З початку року Держекоінспекція застосувала у 2 рази більше санкцій за невідповідну якість пального, ніж за весь 2020 рік

Також Знай.ua писав: Харків'янин поголився за кермом і був прийнятий до "клубу" автоледі, які фарбують губки на ходу