У Мінсоцполітики продовжують шукати ефективні шляхи допомоги сім’ям з дітьми, забезпечуючи послугу "муніципальна няня". Раніше у наданні цієї послуги було виявлено чимало порушень, тому внесено певні зміни.

Про це розповіли у Мінсоцполітики.

Зазначається, що надання адресної послуги з догляду за дитиною віком до трьох років "муніципальна няня" буде надаватися саме тим групам населення, які найбільше цього потребують.

Діти, фото: Знай.ua
Діти, фото: Знай.ua

"Муніципальна няня" надаватиметься для догляду за:
- дитиною віком до трьох років, яка потребує додаткового догляду (дитина з інвалідністю до трьох років, дитина до трьох років, хвора на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок ІV ступеня, дитина до трьох років, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, якій не встановлено інвалідність);
- двома і більше дітьми віком до трьох років;
- дитиною віком до трьох років, якщо один із батьків, опікунів є особою з інвалідністю І чи ІІ групи.
У Мінсоцполітики зазначили, що ці зміни допоможуть надавати послуги "муніципальної няні" тим групам населення, які найбільше потребують допомоги у здійсненні догляду за дітьми.
Варто нагадати, що під час впровадження пілотного проєкту було виявлено низку порушень у наданні послуги "муніципальна няня" та зловживань з боку отримувачів даної послуги, зокрема:
– надання однією муніципальною нянею послуг з догляду одночасно за
7–10 дітьми віком до трьох років за різними адресами;
– зловживання отримувачами компенсації послуги "муніципальна няня" (фіктивний вихід з відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку);
– допомога за плату в щомісячному отриманні компенсації послуги "муніципальна няня".