Митрополит Епіфаній, предстоятель Православної церкви України, заговорив із паствою про смерть. Відповідне повідомлення він написав на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

Священнослужитель нагадав, що одним із наслідків гріхопадіння для людини стала смерть. Всі люди – смертні, і жоден з нас точно не знає, коли саме настане його час відійти у вічність.

При цьому ставлення до смерті у людей дуже різне: хтось боїться навіть говорити про неї («аби не накликати»), інші вирішують «жити на повну, поки є час», а хтось впадає у розпач і «з’їдає себе зсередини» ще за життя.

Молитва, фото: Unian
Молитва, фото: Unian

«Помиляються і перші, і другі, і треті. У смерті немає нічого страшного, якщо бути до неї готовим. Недарма преподобний Антоній Великий писав: «Смерть для людей, які її розуміють, є безсмертям. А для простаків, що її не розуміють, є смертю». Противники християнства закидають нам те, що наша віра – це релігія смерті, скорботи і плачу. Навіть Хрест – наша найбільша святиня – знаряддя страти і смерті. І святих ми вшановуємо у дні їхнього упокоєння… Але це настільки примітивне розуміння смерті! Ми, християни, говоримо про смерть тому, що вона є переходом від тимчасового, тлінного життя до справжнього, вічного», - пояснив священик.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Разом із тим він пояснив, чому християни не люблять смерть – адже бог створив людину

для життя, і смерть для неї – неприродне явище.

«Смерть породжена людиною, її гріховністю. Попущення смерті – це прояв піклування Божого про людину, адже гріх має властивість нагромаджуватися, а смерть не дозволяє злу жити вічно, бути безсмертним. Саме невідворотність смерті відкриває для людини шлях до покаяння і спасіння», - додав він, нагадавши, що важливо не витрачати життя намарно.

Митрополит Эпифаний, фото: Facebook
Митрополит Эпифаний, фото: Facebook

«Не бійтеся згадувати про смерть. Не засмучуйтеся, не лякайтеся її. Просто знайте, що вона неодмінно настане – як новий день – і подумайте, яким ви хочете, щоби він був: похмурим, дощовим, холодним, морозним чи теплим, сонячним, привітним і щасливим? Всемилостивий Господь усім нам дав унікальну можливість самим, власним бажанням і волею вибрати собі наш «восьмий день» – ту вічність, яка нас очікуватиме після земної смерті. Тож робіть правильний вибір – тут і зараз, поки є час», - закликав Епіфаній.

Нагадаємо, що митрополит Епіфаній розповів, що змінилося в Україні за 30 років і "передрік" майбутнє: "Бог на нашому боці".

Як повідомляв портал Знай.ua, Епіфаній увічнив свого колегу, який відродив віру після безбожництва СРСР: "будуть згадувати і молитися".

Також Знай.uа писав, що митрополит Епіфаній розповів, як просити Бога за щастя найближчої.