Генетик Олександр Коляда привітав усіх зі Всесвітнім днем еволюції. Молодий вчений, який входить в топ 100 людей світу, що вивчають старіння, поділився цікавими фактами з області генетики на своїй сторінці в соцмережі.

"Теорія еволюції і генетика - давні друзі, з нелегкою історією відносин. Але сьогодні вони як ніколи допомагають один одному. Генетика виступає в ролі машини часу, і копаючись в генах допомагає бачити, як все було тисячі і мільйони років тому. Нас можуть обманювати політики та ідеології щодо нашого минулого, але гени не брешуть... І всі драми людського масштабу, переселення та епідемії, так чи інакше залишили відбиток у нашій ДНК. Щось ми вже вміємо читати, а щось ні. Але те, що нас цікавить нам сьогодні - це як еволюціонувала людина за останній час», - зазначає він.

Він дохідливо пояснив шляхи людської еволюції і методи її вивчення за допомогою білків-маркерів, а також зв'язок її з дослідженнями генетики і спадковості.

«За останні 100 000 років люди розселилися по всій планеті, і та дрібна Еволюція, яка з нами сталася, пов'язана найчастіше з новими місцями проживання, продуктами харчування і стійкістю до інфекцій. Давайте подивимося які мітки ця еволюція залишила у нас в геномі", - додав вчений.

Популярні новини зараз
Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Коляда назвав кілька прикладів того, як еволюціонувала людина за останні 10 тисяч років.

Зокрема, одним з найсильніших ознак селекції в геномі нам показує ген лактази, завдяки якому багато, але не всі з нас, можуть пити молоко в дорослому віці.

Тібет
Тібет
wikimedia.org

"Інуїти Гренландії та Аляски та Канади мають ознаки позитивного відбору в гені FADS, які займаються жирними кислотами в організмі. У цього етносу через холодного клімату дієта багата омега-3, і їм такі адаптації були потрібні щоб пристосується до особливого раціону. А у популяцій в Азії та Африці, які споконвічно їли багаті крохмалем корінці, частіше зустрічаються додаткові копії гена амілази AMY1, яка цей крохмаль розщеплює. Мабуть був якийсь період урожайний на крохмаль, і колись було перебирати варіанти в і без того хорошому гені», - ділиться генетик.

теорія еволюції
теорія еволюції

Коляда додав, що питання кольору шкіри теж залежить від того, каой саме ген в даний час більш «вигідний» еволюції.

"У корінних населень високогірних регіонів, наприклад. Тибету, які живуть на висоті понад 2 500 метрів є адаптації до низького вмісту кисню... у африканських етносів є сліди еволюції в напрямку стійкості до малярії і паразиту трипаносоме... в одному їх регіонів Аргентини багатому миш'яком у народів, що заселили цю територію 11 000 років тому є сліди еволюції в бік стійкості до цього токсичного елементу... за якісь жалюгідні 2 000 років у британців видно в геномі сліди відбору в бік високих і світловолосих. Статевий відбір під соусом мода на партнера? Ймовірно. Якісь загальні зміни у нас теж відбувалися, наприклад розмір нашого мозку зменшився. Хоча його розмір не пов'язаний з інтелектом в межах одного виду, але є підстави вважати що люди 25 000 років тому були розумнішими за нас», - резюмував вчений.

Нагадаємо, генетик Олександр Коляда про острів довгожителів, гени українців і креми від старості: "Природі не потрібно..."

Як повідомляв " Знай.ua", чи можна прокинутися під час наркозу і що бачить людина"по той бік"? Анестезіолог Сергій Дубров і Раміна відповіли на Популярні питання

Знай.ua писав, колишня Козловського Раміна зізналася, хто в будинку їсть за трьох-новий наречений ні при чому: "Захотілося борщу"