Всі ми звикли до того, що відзначаємо Різдво Христове 7 січня. А католицьке Різдво припадає на 25 грудня. Все життя так живемо і нічого міняти не хочемо, проте останнім часом все частіше ходять розмови про те, щоб перенести православне свято на один день з католицьким.

Насправді, всі християни: і православні, і католики, і протестанти святкують Різдво Христове в один день ‒ 25 грудня. Хоча ця дата народження Ісуса Христа ‒ умовна. Ні в Біблії, ні в іншому документі її не знайти.

Така різниця в датах виникла через різний календар. На Заході літочислення відбувається за григоріанським календарем, а в окремих країнах, наприклад, Росії, Грузії, Сербії та Україні - за юліанським календарем.

Так коли ж відзначати Різдво і чи є сенс у перенесенні свята?

Різдво у ЗСУ, facebook.com/93OMBr
Різдво у ЗСУ, facebook.com/93OMBr

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Багато експертів вважають, що переносити Різдво вкрай нерозумно адже 7 число - лише початок різдвяних святок.

В українському народному календарі святкувалися 12 днів Різдва з 7 по 19 січня – і це єдиний і неподільний цикл, так вважає письменниця Лада Лузіна.

Різдво, Собор Пресвятої Богородиці, св.Меланія і Св. Василь, Хрещення - просто неможливо перемістити на нові дати. Досвід інших країн також показує, що неможливо стародавні свята предків "викорчувати" і перенести на нове місце.

Ті, хто виступають "за" перенесення називають кілька аргуменів, а точніше - два. Але обидва вони не зовсім об'єктивні.

Вони переконані, що відзначати Різдво 7 січня – зовсім не давня вікова традиція українців. Цій традиції якихось 100 років – адже до 1918 року в Україні відзначали Різдво 25 грудня.

"У нас Різдво завжди відзначали 25 числа за юліанським календарем. І досі відзначають 25 числа за юліанським календарем. Просто 25 грудня за юліанським – це 7 січня за григоріанським. І хоча рівно століття тому в 1918 році ми перейшли на новий стиль – наше Різдво при цьому залишилося ТАМ, де і стояло тисячу років." - парирує Лада Лузіна.

Різдво у Львові, фото, фото unian
Різдво у Львові, фото, фото unian

Другий аргумент прив'язує Різдво до дня зимового сонцестояння 21 грудня і мовляв логічніше відзначати в такому випадку саме 25 грудня.

Однак, в Біблії взагалі немає дати у Різдва.

"Так, спочатку Різдво Христове прив'язали до язичницького свята Сонця. Дві тисячі років тому в цьому був політичний сенс – можливість об'єднатися з язичниками. Не кажучи вже про те, що з точки зору поклоніння Сонцю – і 25 грудня дата теж неправильна." - відповіла і на це письменниця.

Нагадаємо, що синоптики склали прогноз погоди на Новий рік і Різдво.

Раніше ми повідомляли, що є 3 справи, які необхідно встигнути завершити до зустрічі Нового 2022 року, щоб Тигр був задоволений.