Підняття цін торкнулося за останній рік усіх видів продовольства. Це проблема не лише України – суттєве здорожчання продуктів харчування відзначається у всьому світі, розповіли експерти «BBC News Україна».

Ні українська влада, ні вітчизняні бізнесмени не беруться передбачити, що стане дорожчим у 2022 році.

Наразі за 2021 рік в Україні подорожчало майже все, наприклад:

  • молочні продукти – ціна виросла майже на 10%;
  • цукор – ціна виросла майже на 50%;
  • соняшникова олія – ціна виросла майже на 60%;
  • пшениця - ціна виросла на 40%, і це спричинило збільшення ціни на м'ясо, сало і ковбасу;
  • суттєво подорожчали яйця, хліб, м'ясо, овочі.

У світових масштабах ціни на продовольство збільшилися на третину через низку причин: посухи в країнах-постачальницях зерна, повінь у Китаї залишила світ без урожаю овочів, а заморозки в Бразилії знищили урожай цукрової тростини, кави і пальмової олії.

Продуктовий ринок, скріншот: Youtube
Продуктовий ринок, скріншот: Youtube

Крім того, були складнощі з логістикою – карантин розірвав численні ланцюжки постачання, здорожчали послуги морського транспорту, аварія в Суецькому каналі паралізувала шляхи доставки майже на місяць. У найбільших країнах світу бракує водіїв-далекобійників. Дорожчими стали енергоресурси.

Популярні новини зараз
Перевіряйте банківську картку: українцям додатково виплатять по 4000 гривень Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Evergreen у Суецькому каналі, фото з супутника
Evergreen у Суецькому каналі, фото з супутника

Що буде з цінами в Україні у 2022 році?

В Уряді запевняють, що ситуація під контролем. В країні гарно вродили пшениця, соняшник та цукрові буряки. Можна очікувати, що внутрішній ринок відчує це на собі і ціни трохи знизяться.

Однак в Українському союзі промисловців та підприємців (УСПП) повідомили, що ціна добрив зросла на 30% - а це означає, що зниження цін на продовольство очікувати не варто. Навпаки, попереду – черговий стрибок цін вгору.

Ціни на продукти, кадр з відео
Ціни на продукти, кадр з відео

Раніше повідомляли, час ліпити сніговики і купувати мандарини: українські міста засипало снігом, кадри зимової казки.

Як повідомляв Знай.uа, часник по 85, а сало - 200 гривень: порівняння цін на ринках у різних регіонах країни, де вигідніше.

Знай.uа писав, Новий Рік-2022: нетривіальний рецепт святкового Олів'є без ковбаси.