Законопроекти мають розглянути вже 19 листопада

В Комітеті Верховної Ради з питань молоді та спорту, першим заступником якого є всесвітньо відомий нардеп-спортсмен Жан Беленюк, повідомили про вагомий крок України на всесвітньому рівні. А стосується він прориву у сфері допінг-контролю. Вирішальне засідання Парламенту із розгляду одразу двох важливих законопроектів має відбутися вже завтра. Деталі з'ясовували Знай.ua.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

За 1 пробу – 600 євро: Україна зекономить

Якщо автором першого з них № 5099 став Кабмін, то до складу ініціаторів № 5640 долучилися відомі нардепи-спортсмени:

  • Жан Беленюк – багаторазовий чемпіон світу і Європи, чемпіон Олімпійських ігор у Токіо (2020) та ін. Заслужений майстер спорту України.

Скрін, Instagram Беленюк
Скрін, Instagram Беленюк

  • Ольга Саладуха – українська легкоатлетка в потрійному стрибку та стрибках у довжину, чемпіонка світу, 3-разова чемпіонка Європи, Заслужений майстер спорту України.

Ольга Саладуха - фото АР
Ольга Саладуха - фото АР

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Дані законопроекти стосуються створення та діяльності першої в Україні Національної лабораторії антидопінгового контролю.

"Сьогодні у НАДЦУ немає акредитованої всесвітньої антидопінгової лабораторії, тому відбірні допінг-проби спортсменів відвозять до Польщі чи Німеччини. Тому для України – це вкрай дорого і невигідно. Ми сплачуємо шалені кошті за 1 пробу держава сплачує 400-600 євро. Наразі профільний Комітет вже ухвалив ці проекти Закону", - повідомляє голова Підкомітету з питань спорту вищих досягнень та спортивної діяльності Ольга Саладуха.

Зараз же через короновірусні обмеження і нерегулярні перевезення доставка проб до інших країн стала ще проблематичнішою.

Комітет з питань молоді та спорту - фото з Фейсбук
Комітет з питань молоді та спорту - фото з Фейсбук

156 млн і список заборон

Та от тільки зайняти "крісло" новоствореної Нацлабораторії самі ж зіркові спортсмени не зможуть.

Цей та ще низка заборон для потенційного кандидата прописані у самому законопроекті.

Законопроект - скріншот
Законопроект - скріншот

Придбання обладнання здійснюватиметься поступово – протягом 3 років. І, чесно кажучи, воно не таке вже й дешеве.

Під час підготовки бюджетних запитів на 2021-2023 роки Міністерство молоді та спорту включило в фінансово-економічні розрахунки потребу в сумі 156,8 млн грн. З них – 59,6 млн грн на придбання обладнання передбачено виділити у 2021 році.

Національний антидопінговий центр України - фото НАДЦУ
Національний антидопінговий центр України - фото НАДЦУ

Втім, разом з тим, відкриття Нацлабораторії такого формату гарантує десятки робочих місць.

Як повідомив голова Підкомітету з питань фізичної культури та масового спорту Георгій Мазурашу, до сесійної зали Парламенту вони виноситимуться вже завтра, 19 листопада.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

А, оскільки, ініціаторами № 5640 є представники різних фракцій – зокрема, "Слуга Народу", "Батьківщина" і "ОПЗЖ" – то це майже гарантовано забезпечить необхідну для затвердження кількість голосів.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.