Донька київського князя Всеволода Ярославича і грецької царівни, доньки Костянтина Мономаха - Святу княжну Анну Всеволодівну православні українці згадують 16 листопада. У цей день, можна помітити по погоді, зима зі своїми морозами приходить на зміну осені.

За переказами, Анна була заручена з візантійським царевичем, проте шлюб не відбувся, і княжна вирішила присвятити себе служінню Богу. Близько 1086 року Всеволод Ярославич побудував для доньки жіночий Андріївський монастир. Його першою ігуменею стала Анна.

Про це стало відомо завдяки календарю православних свят.

Ікона Анни Холодної, скріншот: YouTube
Ікона Анни Холодної, скріншот: YouTube

У ті часи люди в цей день уважно спостерігали за погодою, звертаючи увагу на прикмети. "Анна без снігу — не чекай хліба", - говорили в народі, пророкуючи майбутній урожай. Морозний день віщував погані справи:"Анна холодна — осінь голодна".

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Молитва, фото: Unian
Молитва, фото: Unian

Якщо дрова в печі в цей день горіли сильно, а полум'я з ревом спрямовувалося в трубу, це означало, що потрібно чекати бурю. Наближення сильної холоднечі віщували пливуть низько Хмари.

Дівчата в цей час бралися за рукоділля — головним чином, за прядіння льону і ткацтво. Цим важливим заняттям присвячували довгі зимові вечори. "Лляне золото ростить дівку царівною", - говорили про хороших господинь. Про тих, у кого справа в руках не сперечалося, навпаки, журилися: "Недотепам та недбайливим добра доля сама не пошиє".

Прикмети 16 листопада:

Буде холодно, якщо хмари знаходяться низько.

Наступний рік не вродить, якщо в цей день випаде сніг.

Буде тепло, якщо будинок з труби низько стелиться.

Буде морозно, якщо дим з труби піднімається вгору.

Буде морозно, якщо дрова в печі тріщать.

Якщо дрова в печі погано розгораються, буде тепло.

Осінь буде холодною, якщо температура в цей день буде холодною.

Раніше повідомляли, оберіг трьох ангелів від усіх проблем: сильний змову, який відверне біду від людини.

Як повідомляв Знай.uа, дайте води від усякої біди: обряд підзарядки "основи життя" на захист і постійне джерело енергії.

Знай.uа писав, вороги зникнуть, а щастя повернеться: дієвий обряд захисту від злих язиків.