За даними Міністерства охорони здоров’я більше 2 мільйонів українців використовують електронний сертифікат у додатку «Дія» для підтвердження факту вакцинації від COVID-19. Однак випадки, коли людина не може отримати згенерований документ у застосунку, регулярно фіксуються. Що робити, коли вакцинувався, а сертифікат отримати не можеш, дізнавалися журналісти програми «Спецкор» на каналі 2+2.

Відео можна переглянути за посиланням.

Жителька міста Рівне Марина Попович кілька місяців тому зробила перше щеплення від COVID-19, але сертифікат у додаток «Дія» не завантажився, а сімейний лікар дані про вакцинацію знайти не може. Через збій другу дозу вакцини Марина зробити не може, а тому кожні три дні змушена робити ПЦР-тест, щоб мати можливість навчатися і працювати.

Фото: Спецкор
Фото: Спецкор

У подібну ситуацію потрапило чимало українців. У центрі підтримки «Дія» повідомили, що основні причини збою: неправильно вказане лікарем ім’я чи прізвище, помилки в номері вакцини, інформація про щеплення.

Популярні новини зараз
Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

«Ані служба підтримки «Дії», ані Міністр охорони здоров’я не може взяти і виправити дані про щеплення. Ця інформація заповнюється лікарем і підписується його особистим електронним ключем», — коментує Мстислав Банік, керівник із розвитку електронних послуг у Мінцифрі.

Фото: Спецкор
Фото: Спецкор

В Управлінні охорони здоров’я Рівненської міської ради повідомили, що у випадку Марини Попович стався збій, коли пацієнтка перепідписувала декларацію з дитячої на дорослу і автоматично отримала дві медкарти. Виправити це можна, надіславши запит до Національної служби здоров’я України. Враховуючи, що розв’язання подібної проблеми може тривати близько місяця, варто отримати роздрукований паперовий сертифікат.

Фото: Спецкор
Фото: Спецкор

Знай.ua нагадує: 21-річний українець, який підробив "Дію", отримав посаду в Мінцифри: "Хакер займається..."

Як раніше повідомляв Знай.ua: Створив фейкову "Дію" і ошукав десятки людей: у МВС викрили небезпечного афериста

Також Знай.ua писав: Військовий квиток помістять в "Дію", папірець замінить Military ID: коли впровадять і як це працюватиме