Бути оштрафованим за нетверезе кермування можна, навіть не вживаючи алкоголю. До чого призводить незнання закону, розповіли у виданні «Дорожній адвокат».

Відповідно до ст. 130 КУпАП (Керування в стані алкогольного сп’яніння), відповідальність водія за таким протоколом на перший раз складає 17 тисяч гривень з позбавленням права керування транспортними засобами строком на один рік. Відмова від проведення огляду тягне за собою таку ж відповідальність, як і за кермування транспортним засобом в стані алкогольного сп’яніння.

Тому важливо знати, що входить в обов’язки поліцейського при приведенні огляду на місці та в медичному закладі.

Нетверезий водій, скріншот  із відео
Нетверезий водій, скріншот із відео

Підстави для огляду:

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Астролог побачив у травні "лихо" для України Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Якщо поліцейський припускає, що водій може бути п’яний, він може вимагати проведення огляду, посилаючись на: запах алкоголю з рота, порушення координації рухів, порушення мови, виражене тремтіння пальців рук у водія.

Як проводиться огляд на стан сп’яніння:

правоохоронцем на місці зупинки, використовуючи спеціальні технічні засоби, які обов’язково повинні мати сертифікат відповідності та свідоцтво про повірку. Ці документи, а також попередження про здійснення відеозапису поліцейський має надати водію на вимогу. Якщо відеозапис неможливий, потрібно два свідка.

лікарем в закладі охорони здоров’я.

Якщо на місці зупинки водій відмовляється проходити огляд, його везуть до лікарні.

Стан алкогольного сп’яніння підтверджує показник у понад 0,2 проміле. Однак прилад часто показує різні результати після повторного застосування, тож вимагайте повторити перевірку.

Огляд в лікарні через більше ніж дві години після зупинки вважають недійсним.

Результати огляду вносять в акт, який складають двох примірниках - один вручається водію, а другий залишається у поліцейського.

відмова від алкоголю
відмова від алкоголю

Огляд в медзакладі

У медичному закладі взяти на аналіз можуть лише слину, сечу та змиви з поверхні губ, шкірного покриву обличчя і рук, у крайньому випадку - кров. Якщо пропонують огляд на алкотестері «Драгер» - це порушенням порядку огляду.

Результати занесуть до акту медичного огляду, висновок мають повідомити оглянутій особі в присутності поліцейського.

Єдиний примірник акту медичного огляду залишається в закладі охорони здоров’я. Висновок з нього в трьох екземплярах видають поліцейському, другий – водію, а третій залишають у медичному закладі.

Будь-яке порушення цих процедур є підставою для оскарження обвинувачення в суді.

Нагадаємо, 16-річний мажор після ДТП у Харкові "забив" на своїх друзів і кинувся шукати телефон: "Можеш набрати?". У мережі з'явилися численні відео трагічного інциденту, знятого очевидцями

Як повідомляв портал " Знай.ua", "Тато йде в запій, всі гроші у матері": що відомо про 16-річного мажора, який влаштував ДТП в Харкові. Про долю головного підозрюваного, який у свої 16 років встиг наробити багато темних справ, з'явилося ще трохи відомостей, зокрема, про його найближчих людей-батьків

Також " Знай.ua " писав, батько мажора, учасника кривавої ДТП у Харкові, здивувався, що про його сина "не написали нічого хорошого". Батько підлітка, який влаштував аварію, дав перший коментар. Він не розуміє, чому син винен.