У мережі з'явилися фотографії унікального прототипу з індексом ЗАЗ - 1102 "Перспектива"

Запорізький автомобілебудівний завод, який у 1970 — х роках називався "Комунаром" - підприємство, яке подарувало радянським автолюбителям "запорожця", який сьогодні вважається класикою радянського автопрому. В російських ЗМІ розповіли і про інший, менш відомий прототип, розроблений Заз, повідомляє Hyser.

Так, варто розуміти, що спочатку "Комунар" був підприємством, на якому збиралися комбайни, а заснований був ще в 1863 рік як підприємство з виробництва сільської техніки. Він має такий статус до 1923 року, в 1961 році підприємство перекваліфікували для того, щоб на його потужностях збирати "горбатого" запорожця ЗАЗ-965А. пізніше вийшло ще дві моделі "Запорожця", проте з конвеєрів Заз зійшла модель, історія якої пов'язана з великими труднощами. Це ЗАЗ-1102 "Таврія".

ЗАЗ-1102 Перспектива. Фото: РосСМИ
ЗАЗ-1102 Перспектива. Фото: РосСМИ

Почалося все з того, що на початку 70-х років підприємство знаходилося в досить скрутному становищі і знаходилося на межі закриття через те, що випускаються підприємством машини не могли конкурувати з аналогами. У той час як "Жигулі" були неймовірно популярні, машини Заз були актуальні тільки у органів соціальної опіки, тобто купувалися для людей з обмеженими можливостями.

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Світло відключатимуть на 6 годин, а про опалення взимку і не мрійте: українців серйозно попередили Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня
Показати ще

У зв'язку з цим інженери Заз почали розробляти принципово новий автомобіль, який зміг би займати лідерські позиції на радянському автомобільному ринку. Значну ставку зробили на передній привід машини, тоді в СРСР така конструкційна особливість ще не використовувалася. Однак партійна "верхівка" не хотіла приймати розробку Заз.

Все зводилося до питання: "Чи потрібен СРСР такий автомобіль?". Вирішивши не чекати кінців суперечки, відділ розробок взяли ініціативу в руку і почав працювати над проектом з назвою "Перспектива". І побудований в 1981 році автомобіль зміг подолати всі складнощі полігону.

Модель по суті була готова до постановки на конвеєр, проте в уряді не захотіли виділяти на це кошти. Потрапити в серійне виробництво моделі вдалося тільки в 1987 році, машині присвоїли Індекс ЗАЗ-1102 і чистову назву "Таврія". Цей передньопривідний хетчбек простояв на конвеєрі до 1994 року.

Нагадаємо, що у мережі показали гібридний "Москвич", який розполохує водіїв

Раніше повідомляли, що українцям показали випробування над першими "запорожцями": унікальні ретромобілі, які "розірвали" СРСР

Також, у мережі показали фейкові кросовери ЗАЗ