Будь-яка жінка при надії переживає за дитя, яке носить під серцем, і слухає поради від матусі, тітки чи бабусі, які іноді бувають дуже дивними, як-то не гладити кішку або не в’язати. Пояснити, які рекомендації варто брати до уваги, а які є просто забобонами, взялася гінекологиня Олена Мухіна.

На поставлені запитання лікар відповіла журналістам ТСН з телеканалу 1+1.

  • Чи можуть домашні тварини зашкодити вагітній?

Олена Мухіна розповідає, що майбутні мами часто звертаються із запитаннями, чи варто кудись діти пухнастика на час вагітності.

«Якшо кіт з вами живе давно, то ви з ним уже рідні і всі можливі інфекції, які він мав перенести, до них вже у вас є імунітет, тому якщо кішка або котик вас проживає давно в родині, то нехай він у вас залишається. Але ми попереджаємо, що на малих термінах не треба брати нову тваринку до сім’ї», - відповідає лікар.

Олена Мухіна, скриншот youtube ТСН
Олена Мухіна, скриншот youtube ТСН

Гінекологиня також додала, якщо тварину під час вагітності завели, краще здати аналіз на токспоплазмоз.

Популярні новини зараз
Залишилось два дні: українців попереджають востаннє Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять В Україні готується революція у житловій сфері
Показати ще
  • Якщо вагітна гладить кота – дитина народиться волохатою?

Олена Мухіна пояснює, що кіт не може вплинути на волосся дитини. Гладити котика можна і навіть варто, бо це поліпшує емоційний фон вагітної.

  • Вагітній не можна в’язати, аби у дитини не сталося обвиття

Лікар розповідає, що подібні забобони йдуть із давнини і пов’язані не з магією, а з фізіологією, і залежить від положення тіла матусі під час в’язання.

«Одна лучинка стоїть на столі, і вона отак схиляється і в’яже. Звісно це не є комфортне положення для дитинки. У дитини може з’явитися гіпоксичний стан, вона буде активно рухатися і може статися обвиття», - пояснила Олена Мухіна, звідки взявся забобон.

Олена Мухіна, скриншот youtube ТСН
Олена Мухіна, скриншот youtube ТСН

Теж саме стосується іншого рукоділля – займатися ним можна, але у комфортній позі, щоб дитина отримувала достатньо кисню.

  • Майбутній мамі не можна сидіти на порозі?

За словами Олени Мухіної, таку пораду дають, бо вагітній насправді не рекомендується сидіти на протязі, бо вона може захворіти.

  • Вагітним не можна фарбувати волосся і нігті?

Лікар не забороняє фарбувати волосся, але радить обирати для цієї процедури природні барвники, адже у вагітної організм має менше захисних гормонів, які роблять шкіру і волосся стійкими до зовнішніх дій. Манікюр Олена Мухіна радить робити вдома, щоб не занести інфекцію.

Знай.ua нагадує: Фреймут, Квіткова та Мірошніченко: хто з зірок наражався на хейт під час вагітності

Як раніше повідомляв Знай.ua: Більше кліпати і менше працювати: лікар Ольга Денисюк підказала, як зберегти очі здоровими

Також Знай.ua писав: "Доглядаю за літньою мамою...": відповідальним українцям розповіли про додатковий стаж і надбавку до пенсії