Мрії багатьох українців на заслужений відпочинок на старості все більш примарні. В Україні поступово збільшується мінімальний стаж для виходу на пенсію за віком.

Цього року, щоби піти на відпочинок у 60 років, потрібно відпрацювати 28 років. А вже 2028 року, щоб мати пенсію, необхідний робочий стаж становитиме 35 років, нагадали деталі виходу на пенсію в Україні у сюжеті «Фактів ICTV».

Зрозуміло, що збільшиться і вік виходу на пенсію. Однак українці занепокоєні, що через стан здоров’я чи відсутність роботи заробити необхідну кількість стажу вони не встигнуть.

Скрін, відео YouTube
Скрін, відео YouTube

Усе почалося 2018 року, коли уряд ухвалив закон про загальне пенсійне страхування. На папері – це поетапне збільшення вимог до напрацьованих років для виходу на пенсію.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу На ТЦК чекає колапс: терміни поставили в глухий кут Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною
Показати ще

Мінімальний стаж для виходу на пенсію з 2028 року:

  • Мінімум 35 років – для тих, хто старший за 60 років,
  • З 25 до 35 років - для тих, хто старший за 63 років,
  • З 15 до 25 років - для тих, хто старший за 65 років.

У кого менше 15 років стажу, той пенсії не отримає, лише державну допомогу.

Завжди є можливість докупити стаж, але це недешево – понад 30 тисяч гривень за рік.

Чиновники кажуть, що заробити 35 років стажу – цілком можливо до 60 років, якщо почати працювати в 25 років.

У Міністерстві соцполітики кажуть, що нові вимоги до стажу спонукатимуть людей до офіційного працевлаштування, адже в Україні понад 3 мільйони робітників, які отримують зарплату в конвертах.

Нагадаємо, більше нікому не потрібні: у мережі повідомили, яка популярна професія зникає в Україні. Українців сольно засмутили неприємними новинами

Раніше Знай писав, львівські медики оголосили голодування через затримку зарплат: "Хіба це людське ставлення?"

Також Знай писав, накопичувальна пенсія в Україні: хто, скільки та куди відкладатиме на старість