Українцям пропонують запровадити в країні систему оплати газу на кшталт тієї, що наразі діє в Азербайджані. Відповідна петиція розміщена на сайті Офісу президента.

На чужому прикладі

На думку автора звернення, це дозволить відмовитися від послуг обл- та міськгазів. Як приклад, він наводить досвід міст Нікополя, Марганцю, Покрова Дніпропетровської області, де відмовилися він центрального теплопостачання.

«Зниження використання природного газу для багатоповерхівок. Індивідуальне газове опалення. Оплачування газу картками, які вставляють в газовий лічильник і використовується тільки та кількість кубометрів, за яку вже сплачено. Для цього задіяти досвід міста Нікополь, Марганець, Покров Дніпропетровської області, де знизилось використання газу в декілька разів після "знищення" теплосеті", - впевнений автор.

Він також бачить вихід у зміні самої системи оплати за газопостачання.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

"А також досвід Азербайджану: знищення всіх обл- і міськгазів. Система така ж, як поповнення рахунку в телефоні: купив і користуйся. А держава поповнює весь час дефіцит за найнижчими цінами, згідно закупівельних ринкових цін», - додає автор петиції.

Що не так?

Автори петиції порівнюють системи оплати за комуналку Азербайджану та України на користь першої. Але мало хто знає, як вона працює насправді. Суть системи полягає в тому, що кожна квартира має свою картку від газової служби, дуже схожу на банківську. Якщо на ній закінчилися гроші, газ відключають одразу ж, без жодних попереджень та повідомлень про заборгованість.

Тобто, у вас боргу як такого не може бути, вам просто відключають раз на певний період, і на цьому все. Слід зазначити, що 5 манат (курс до гривні 1 до 15,33) ледве вистачить на тиждень, а це не зовсім вигідно, з урахуванням, якщо у вас сім'я.

газ, скріншот: YouTube
газ, скріншот: YouTube

Крім того, за даними редакції Знай.ua, останнім часом термінали не витримували навантаження і часто не працювали, тому подекуди за газ ще спробуй знайди, де заплатити. Навіть у столиці із цим виникають труднощі - банки подібними речами не займаються, тому доводиться оббігати кілька кварталів, аби нарешті провести оплату.

Наразі петицію підтримали 29 осіб із необхідних 25 тисяч. На збір голосів залишається ще 92 дні.

Нагадаємо, Володимир Гройсман пояснив, чому Україна стала "слабогазованою" і без субсидій: "Це вища математика"

Як повідомляв Знай.ua, майже 40 років безробітна: незначна помилка мало не занапастила трудовий стаж жінці

Також Знай.ua писав, українців попередили про ліміт на виплату субсидій: "Якщо вам важко..."