Школярі не люблять читати - бо це нудно: типовий стереотип сучасності. Насправді в Україні дуже багато поціновувачів літератури, особливо нової, яка зовсім не схожа на ту, яку раніше ми вивчали на уроках. Особливо восени так хочеться звечора взяти до рук цікаву книгу і зануритися у неї подалі від холодів та мряки. До дня української писемності та мови, який ми відзначаємо 9 листопада, пропонуємо вашій увазі топ сучасних авторів, які пишуть українською так цікаво, що хочеться сказати "давай-но ще":

Сергій Жадан

Сергій Жадан, скріншот з відео
Сергій Жадан, скріншот з відео

Письменник, поет, волонтер, та ще й музикант - коли гурт "Жадан і собаки" відвідує якесь із міст, там одразу продані усі квитки, а молодь тільки й чекає на гамірний вечір. Чому варто читати Жадана? Як мінімум для того, аби збагатити свій лексичний запас чудовими метафорами, дізнатися, якої глибини бувають людські почуття і полюбити країну, де живеш, ще більше.

Найцікавіші, як на нашу суб'єктивну думку, книги "Месопотамія", "Ворошиловград", а "Депеш мод" взагалі дуже припаде до душі тим, хто не уявляє себе без музики - такої ностальгії за минулим ви ще точно не відчували раніше. Окрім цього, радимо ознайомитися з такими творами, як "Життя Марії", "Тамплієри" та "Список кораблів".

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

У Жадана також чимало віршів, більшість з яких проймають до самої глибини. Ось, приміром, один з них:

Що вона потім робила, куди пішла, з хусткою в рукаві й каблучкою на мізинці, коли її темне вікно роз’їдала імла, як іржа роз’їдає старі есмінці? Курила бельгійський тютюн, міцніший, ніж зазвичай. Сварилася з поліцейськими – п’яна і грізна. Любила сухе вино, пила у фаст-фудах чай – індійський, мов океан, чорний, як власна білизна. Й пила за те, що ніхто не зможе її знайти, за те, що проймається спокоєм душі золота матерія. Лежала на теплому спальнику – оголена, мов дроти, тиха, наче вода, сонна, ніби артерія. Що по ній залишилось? Якісь борги, які я поволі сплачував, книги і мапи, якісь випадкові друзі, якісь вороги, яких я насправді не знав, хоч насправді мав би. Лишилися речі в її шухляді, ніби в журбі, календарик із її місячними, щоби я не міг помилитись. Лишилась бритва, яку я врешті забрав собі, і завжди різав обличчя, намагаючись поголитись.

Ірена Карпа

Ірена Карпа, фото: Instagram
Ірена Карпа, фото: Instagram

Ох, цю жінку без перебільшення можна назвати революціонеркою у світі літератури. І не тому, що вона "чхати хотіла" на загальні правила та норми (у хорошому сенсі слова, звісно), а тому, що завдяки їй прекрасна половина людства почала відчувати себе гідною щастя.

З творчості Карпи дівчатам точно не буде зайвим прочитати "Як виходити заміж стільки разів, скільки хочеш". Більш того, письменниця навіть створила свій власний курс на цю тему. Ні, там вона не розкаже вам, де шукати принца, радше навпаки - як самостійно стати принцесою, аби найкращі чоловіки світу тільки і мріяли, що про знайомство із вами. Окрім цього, стануть у нагоді такі її книги, як "Селфі в Парижі", "При надії. 9 особливих місяців", "Фройд би плакав", "ДНК", "Суки отримують все".

Сергій Мартинюк

Сергій Мартинюк, письменник, музикант і засновник гурту "Фіолет", фото: Facebook
Сергій Мартинюк, письменник, музикант і засновник гурту "Фіолет", фото: Facebook

"Найкраще місце для хорошого сексу - бібліотека" - ця фраза з його пісні стала мейнстримом у TikTok і підлітки наперебій почали знімати відео про літературу. Так, Мартинюк і письменник і музикант одночасно, фронтмен гурту "Фіолет", який за останні роки об'їздив Україну вздовж і впоперек.

Себе він зовсім не розділяє на два життя, але його книги стали не менш популярними, ніж пісні - запит на українське за останні роки суттєво виріс і це чудово. Більш того, він відомий нашій молоді, як один із "батьків" фестивалю "Бандерштат" - так, того самого, на який квитки розлітаються, мов гарячі пиріжки на вокзалі, а учасники готуються за рік заздалегідь.

Що почитати з творів Сергія? З особистого досвіду можемо вам порадити наступні книги: "Капітан Смуток", "Реп'яхи", "Рок-н-рол".

Нагадаємо, якою була Леся Українка? Легендарні цитати письменниці до 108 річниці смерті

Раніше повідомляли, що Лариса Ніцой знайшла ідеальне місто в Україні: шанують мову й історію, оживляють легенди й багато читають

Також, український "Нострадамус": Олесь Гончар передбачив події на Донбасі за 20 років до їх початку