Наші читачі пам'ятають, що в Україні нещодавно заявили про намір перейменувати населені пункти, назви яких були русифіковані. Таку заяву озвучив в ефірі однієї з українських радіостанції уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

А цього разу українцям показали, скільки було виправлено "порушень" щодо мовного закону, в результаті здійснення заходів державного контролю в 2021 році.

Про це стало відомо завдяки новій публікації на сторінці "Уповноваженого із захисту державної мови" в мережі Facebook.

Скрін, Facebook Тарас Кремінь
Скрін, Facebook Тарас Кремінь

"50 заходів державного контролю стосуються діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Миколаївській, Одеській, Харківській, Донецькій, Вінницькій, Запорізькій, Київській і т.д. областях. 45 з них вже завершені.

Популярні новини зараз
Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Станом на 31 Жовтня 2021 року прийнято рішення про здійснення 19 заходів державного контролю у сфері освіти. Повністю завершено-13. За результатами 11 з них встановлено порушення закону, складено протоколи та направлено відповідні звернення для реагування.

Слід зазначити, що в переважній більшості випадків органами місцевого самоврядування, навчальними закладами всіх форм власності та сфери обслуговування споживачів, іншими суб'єктами, щодо яких завершено заходи державного контролю за застосуванням державної мови, вживаються заходи щодо усунення порушень та забезпечення дотримання норм Закону.", - зазначають у повідомленні.

Заходи держконтролю, скріншот: Facebook
Заходи держконтролю, скріншот: Facebook

Також під публікацією користувачі мережі почали ділитися своєю думкою з приводу даної статистики: "Вибачте, але це смішно", "Найчастіше стикаюся з порушенням у сфері обслуговування, на сайтах і телебаченні. Як і куди скаржитися?", "А що стосується моєї скарги на Генеральне Консульство України в Торонто? Я ще не отримав відповідь".

Коментарі до публікації, скріншот: Facebook
Коментарі до публікації, скріншот: Facebook

Раніше повідомляли, у Києві перейменували частину вулиць - від Московської до Народного ополчення: весь список.

Як повідомляв Знай.uа, мовний омбудсмен Тарас Кремінь запропонував перейменувати міста України: як хочуть назвати Харків, Київ і Дніпро.

Знай.uа писав, результати дії мовного закону в Україні: 17 попереджень і нуль штрафів.