У суботу, 6 листопада 2021 року, віруючі влаштовують поминальний день — Дмитрівську батьківську суботу з нагоди читання пам'яті великомученика Дмитра Солоунського, що випало наступного понеділка.

Ще в 1380 році, на Куликовому полі сталася страшна битва із загибеллю багатьох воїнів. А Дмитро Донський з преподобним батьком поминали всіх солдатів в цей день, але з часом цей день втратив первісну причину — спогад тільки про померлих воїнів. Тепер це стосується родичів, які пішли.

Церква, фото: Facebook
Церква, фото: Facebook

У цей день, 6 числа, потрібно заздалегідь прибрати будинок, а також земельну ділянку. І що дуже важливо - попаритися в лазні. Після цього господині осель готують млинці, омлети, кутю, м'ясні страви і те, що дуже подобалося покійним родичам. Необхідно залишити для батьків їжу і згадати про них.

Церква, фото: Facebook
Церква, фото: Facebook

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

У церквах відбувається поминальна панахида, віруючими ставляться і запалюються свічки, і відбувається молитва перед іконою Господа, просячи у нього вибачення за гріхи родичів, які пішли. У храми приносяться вино і їжа, щоб згодом провести літургію, пом'янути тих, хто пішов.

Дійство закінчується на кладовищі, куди замовляють поминальні панахиди і приносять їжу, поминаючи родичів біля могил.

Приклад однієї з молитов

Упокій, Господи, душі покійних раб твоїх: батьків моїх, родичів ,благодійників( імена їх), і всіх православних християн, і прости їм вся гріхи вільна і мимовільна, і даруй їм Царство Небесне.

Церква - фото Свято-Михайлівський Золотоверхий монастир
Церква - фото Свято-Михайлівський Золотоверхий монастир

Нагадаємо, поминальна субота 6 листопада: Митрополит Епіфаній дав пораду, як пережити загибель близької людини

Як повідомляв "Знай.ua", священик УПЦ розповів, чому милостиню не можна подавати напоказ

Знай.ua писав, як будь-який гріх, гордість не приносить справжньої радості,- Андрій Кобилецький