У той час, коли в місті Глазго (столиця Шотландії - ред.) лідери розвинених держав і багато інших відомих особистостей урочисто давали клятви і обіцянки - зберігати клімат і рятувати планету від екологічних проблем, поруч сталася дуже тривожна історія.

Так, в шотландському Національному парку Кернгормс розтанув "Сфінкс", британський міні-льодовик-рекордсмен, який протягом століть зберігався від зими до зими і за останні 300 років повністю танув всього вісім разів.

Про це стало відомо завдяки повідомленню авторитетного британського новинного агентства BBC в мережі Instagram.

Гори Шотландії, фото: bbci.co.uk
Гори Шотландії, фото: bbci.co.uk

В останні тижні сфінкс, який отримав свою назву по імені стежки, яка проходить поруч, зменшився до розміру стандартного аркуша паперу A4, так що шансів дотягнути до холодів у нього не було.

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо
Показати ще

Гори Шотландії, фото: bbci.co.uk
Гори Шотландії, фото: bbci.co.uk

Експерт Іен Кемерон заявив, що вся справа в цих самих кліматичних змінах. Сфінкс ховався в Коррі Гарбх-Койр-Мор на третій за величиною горі Шотландії Брайеріх на висоті 1296 метрів. Коррі - це своєрідна улоговина, що утворилася під час останнього льодовикового періоду, і завдяки особливому мікроклімату накопичується там сніг часто зберігається навіть під час літніх місяців.

Гори Шотландії, фото: bbci.co.uk
Гори Шотландії, фото: bbci.co.uk

Як випливає з архівних записів, Сфінкс повністю танув в 1933, 1959, 1996, 2003, 2006, 2017 і 2018 роках. Вважається, хоча це і не підтверджено документально, що до 1933 року він востаннє повністю зникав ще в 1700-ті.

Гори Шотландії, фото: bbci.co.uk
Гори Шотландії, фото: bbci.co.uk

Кемерон ось уже 25 років вивчає сніговий покрив шотландських гір і навіть написав книгу "зникаючі льоди", в якій нарікає з приводу того, що високогір'я Шотландії позбавляються своїх льодовиків і снігу.

Естафету дослідження шотландських снігів він перейняв у іншого відомого вченого, доктора Адама Уотсона, який так досконально вивчив гори Шотландії, що отримав прізвисько "Містер Кернгормс".

Так Хогвартс виглядає без снігу, скріншот: YouTube
Так Хогвартс виглядає без снігу, скріншот: YouTube

До слова, є цікавий факт - фанати саги про хлопчика "що вижив" Гаррі Поттера знають, що за легендою від автора романів Джоан Роулінг, саме в горах Шотландії і знаходиться величний замок школа чарівництва і магії "Хогвартс". Там то зі снігом проблем немає, можна начаклувати, просто під дахом великого залу.

Раніше повідомляли, щоб бути благополучними, потрібно обов'язково бути вдячними - астролог Розалія Романова.

Як повідомляв Знай.uа, погода 4 листопада накриє Україну густим туманом: обережно, шторм.

Знай.uа писав, "Люблю тебе, напиши...": красуня з "Дизель Студіо" Вікторія Булітко змусила чоловіків піти на подвиг Пушкіна.