Родина переселенців з окупованого Донбасу змогла налагодити своє життя завдяки допомозі держави. Про це розповіли в Міністерстві соціальної політики України.

Проект «Рука допомоги» став справжнім порятунком для родини Сербіних з Донеччини.

Вісім років тому Олександр Сербін придбав приватний будинок у Кіровську (нині Хрестівці) Донецької області. У планах було відкрити СТО, тому будинок обирали відповідний - із широким двором, розташований на пожвавленій вулиці міста. Проте спалахнула війна, і родина змушена була все покинути й перебратися у Полтавську область, до Кременчука, до бабусі дружини.

Скрін, відео YouTube СТО
Скрін, відео YouTube СТО

Вони вірили, що кидають рідний дім лише на кілька місяців, і взяли з собою лише найнеобхідніше.

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

«Серед найнеобхіднішого у моїй валізі виявився дрібний інструмент для ремонту автомобілів. Я з самого дитинства марив автомобілями, здобув спеціальність інженера-механіка, працював мотористом на СТО в одного підприємця й давно виношував мрію мати власну справу, пов’язану з ремонтом техніки», – розповідає 37-річний Олександр.

Грошей, взятих із собою, вистачило ненадовго. Родині було все важче виживати, а через два роки після початку війни стало зрозуміло, що на швидке повернення надії немає.

Чоловік влаштувався водієм на Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат, пізніше – механіком на СТО.

Автосервіс
Автосервіс

У банку Олександру відмовляли в кредитах, бо він не мав майна на заставу. Скористатися програмою допомоги переселенцям з першого разу в нього теж не вийшло, бо не зміг скласти бізнес-план. Тут і нагодилася «Рука допомоги».

Родина підтримала чоловіка, і він наважився ризикнути.

«Фахівці, що були залучені до проекту, підказали, як правильно скласти бізнес-план, допомогли оформити ФОП. Для старту бізнесу мені знадобилося 64 тисячі гривень. Саме стільки коштувало придбати підйомник, гідравлічну стійку, домкрат, кран для зняття моторів. Причому, я навіть не тримав цих грошей у руках – проектом було передбачено безготівковий розрахунок з постачальниками, у яких закуповується обладнання, зазначене у бізнес-плані», - розповів Олександр.

Автосервіс, Антикор
Автосервіс, Антикор

За три роки діяльності чоловік повністю погасив отриманий безвідсотковий кредит від держави, а зараз розвиває свій бізнес і наймає двох працівників на допомогу.

Знай.ua нагадує: Перша "зарплата" - 100 тисяч гривень: випускники львівських шкіл отримають премію від держави

Як раніше повідомляв Знай.ua: На Харківщині сотні людей залишилися без світла через серйозну НП: дороги зруйновані, дроти розірвані

Також Знай.ua писав: Субсидії за жовтень: Віталій Музиченко розповів, скільки українців отримають допомогу в опалювальний сезон