Між прибічниками і противниками мовних запозичень суперечки точаться століттями. Мова постійно розвивається і ніколи не перебуває у стабільному нерухливому стані, звичайно, за виключенням випадків, коли вона мертва. Якісь слова стають архаїзмами, їм на заміну приходять інші, часто з іноземних мов, з’являються нові терміни і назви.

Сьогоднішні реалії відзначаються величезним процентом запозичень з англійської, але стурбовані українські філологи намагаються знайти їм українські відповідники. Факультет іноземних мов ЛНУ імені Франка у facebook поділився дописом, в якому зібрано топ розповсюджених лексичних помилок, і проілюстрував його оригінальною добіркою українських аналогів для іншомовних слів у галузі інтернету і цифрових технологій.

Сленг українською, фото facebook.com/groups/ict.in.ua
Сленг українською, фото facebook.com/groups/ict.in.ua

Деякі з них вже полюбилися українцям і стали звичними, як-то «вподобайка» замість "лайку", "допис" замість "посту", "світлина" замість "фотки" та "цькування" замість «булінгу».

Інші скоріше викликають посмішку і навряд чи набудуть широкого розповсюдження: "осідок", скоріш за все, не замінить слово "сайт", "аватарку" авжеж не будуть називати "мармизкою", а "хештег" - "кришміткою".

Серед інших пропозицій: замінити "планшет" "гортайчиком", "акаунт" - "обліковкою", "блог" - "денником", "скріншот" - "знятком", а знак @ називати "равликом".

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Які пропозиції покласти собі до скарбнички, а які проігнорувати – вирішувати тільки вам.

Знай.ua нагадує: У масках і з дезінфектором: українським школярам і батькам розповіли, як пройде ЗНО-2022

Як раніше повідомляв Знай.ua: Ірина Поплавська з "Моя улюблена Страшко" потрапила до Лева Сомова до майстерні: "Він реально вміє видрючити"

Також Знай.ua писав: Олена Зеленська розповіла, що зміниться в українській медицині та освіті: до яких послуг отримаємо доступ