Українцям розповіли про накопичувальні пенсійні рахунки. Чи можливо за рахунок збільшити розмір пенсії, фахівці відповіли на поширене питання.

Про це порталу НВ розповів президент "Української організації захисту споживчих послуг" Олег Тітамир. Які існують ризики запуску.

Пенсіонери, фото: кадр з відео
Пенсіонери, фото: кадр з відео

На першому етапі все буде реалізовано за рахунок держави, і в Кабінеті міністрів зараз розробляють механізм, при якому внески від роботодавців у розмірі 1% без зростання навантаження.

Зараз Пенсійний фонд знаходиться в стані фінансового дефіциту, який на цей рік становить понад сім мільярдів гривень. Установа хронічно дотаційна, уряду доводиться компенсувати ці кошти з державного бюджету, який також має граничний дефіцит у 247 млрд грн. Українці дотують ці підприємства з ЄСВ, а також частини податків.

Популярні новини зараз
Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Пенсіонер. Фото: Мінфін.
Пенсіонер. Фото: Мінфін.
Пенсіонер. Фото: Мінфін.

На даний момент планується ввести систему пенсійного накопичення другого рівня. Тобто, із зарплати людини будуть добровільно вичитувати 1% плюс 1% «стимулюючого внеску» від держави, а також відбудеться перерозподіл 1% єдиного соціального внеску.

Отримані 2% будуть накопичувати на особистих рахунках майбутніх пенсіонерів у Державному фонді другого пенсійного рівня, аж до досягнення ними пенсійного віку.

Пенсіонери, кадр з відео
Пенсіонери, кадр з відео

Для того, щоб реформа стала успішною, потрібно зменшити приблизно на півтора рази навантаження зарплатних фондів. Необхідно забезпечити гарантію пенсійних накопичень другого рівня, створивши державну страхову установу за аналогією з Фондом гарантування вкладів фізичних осіб.

Пенсіонери, скріншот з відео
Пенсіонери, скріншот з відео