Щорічно людство продукує понад 350 мільйонів тонн різного пластику, частина його на смітниках, частина - у річках та океані, адже переробляється лише третина. Журналісти «Фактів» розповідають про те, як планета потерпає через байдужість людей.

Звичайна картина для українських супермаркетів – полиця з рулоном пластикових «майок». Використавши пакет, люди бездумно його викидають, при цьому не усвідомлюючи те, що тим самим наносять шкоду природі.

"Ці мікрочастки з легкістю потрапляють у воду і їжу тварин, і вже за європейськими, великобританськими дослідженнями в організмі людини знаходять мікропластик", - розповідає Олена Колтик, директорка Департаменту з питань поводження з відходами та екологічної безпеки.

фото: Олена Колик скриншот youtube
фото: Олена Колик скриншот youtube

Європа вже давно зробила крок вперед, і тепер там заборонені тарілки, стаканчики та пакети, вироблені з пластику. В Україні натомість зробили перший крок у відмові від целофану, закон прийняли, але заборонити використання пластикових пакетів повинні навесні 2023 року.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Потрібно «припинити от це безкоштовне, бездумне споживання цих пакетів», - каже Олександр Коваль, голова громадського об’єднання «Зелена генерація».

фото: Олександр Коваль скриншот youtube
фото: Олександр Коваль скриншот youtube

Поки законопроекти розробляють та приймають, в нашій країні звалища переповнені пластиковими виробами, які розкладаються та виділяють шкідливі речовини. Все це може призвести до бронхітів, астми, онкологічних та інших захворювань.

фото: скриншот youtube
фото: скриншот youtube

Як розповідає Олена Колтик, бізнес може відмовитися від пластику, але на це потрібен час.

"Бізнес каже, що для відмови від таких видів пластиків, року цілком достатньо, а для більш складних пластиків, наприклад, одноразову посуду треба прилаштуватися, тому передбачали на таку заборону три роки", - продовжує вона.

Законопроект ще у парламенті, штраф у розмірі 17 тисяч гривень – таке покарання передбачається за використання забороненого пластику, а якщо випадок порушення повториться, штраф буде накладений удесятеро більший.

Знай.ua нагадує: Костянтин Яловий навів цифри, як сьогодні управляють відходами в Україні

Як раніше повідомляв Знай.ua: Схеми обману українців у супермаркетах: як не потрапити на гачок і не купити втридорога зіпсований продукт

Також Знай.ua писав: Через депутата Маріковського Україна досі захлинається у нелегальних смітниках – еколог