Підняти тарифи хочуть у 3 регіонах

Як і пророкували тисячі українців, занепокоєних новими сумами у квитанціях за газ та опалення, жовтневі платіжки принесли першу "порцію" розчарувань. Замість обіцяних у Кабміні тарифів у 8 грн за кубометр, більшість громадян вже мали сплатити у жовтні за розрахунками у 13,5 - 14,9 грн/м³. Та, як виявилося, на цьому "сюрпризи" можуть не скінчитися – експерти повідомили про ще одне подорожчання, що вже є у планах кількох газопостачальників. Як це позначиться на гаманці звичайного українця та над жителями яких саме областей нависла загроза підвищення тарифів, з'ясовували Знай.ua.

ЦНАП - фото adminposluga.lis.lurenet.ua
ЦНАП - фото adminposluga.lis.lurenet.ua

Підвищення загрожує 3 областям: хто у списку?

Як попереджають експерти, наразі привід для занепокоєння з'явився у жителів кількох областей: Одеської, Луганської і Черкаської.

"ПрАТ "Уманьгаз" та АТ "Луганськгаз" хочуть підняті тарифи на розподіл газу на 400 % і більше. А АТ "Одесагаз" планує підняті тариф на розподіл газу на 438 % - з 0,84 грн до 4,52 грн", - зазначає голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

Опалення. ТЕЦ 5, Київ - фото Знай.ua
Опалення. ТЕЦ 5, Київ - фото Знай.ua

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Втім, як саме зростання тарифу на розподіл газу позначиться на фінансовому стані місцевого населення?

"В середньому, споживання газу в приватному секторі на опалення становить близько 400-500 кубометрів на місяць. Виходить, що зростання вартості розподілу, в середньому, на 2 грн призведе до зростання платіжки на місяць мінімум на 2000 грн", - наголошує експерт з питань ЖКГ Олег Попенко.

Експерт з питань ЖКГ Олег Попенко - фото з Фейсбук (Олег Попенко)
Експерт з питань ЖКГ Олег Попенко - фото з Фейсбук (Олег Попенко)

А, враховуючи те, що саме в сільській місцевості країни проживає левова частка субсидіантів, це відразу призведе до зростання "субсидійного" бюджету на 2022 рік.

"Додамо сюди також і те, що вартість розподілу позначиться і на вартості газу для теплокомуненерго – тобто загальний обсяг газу близько 13,6 млрд грн. Виходить, що тільки в держбюджеті необхідно буде довиділити субсидій – нам потрібно буде 27,2 млрд грн", - підкреслює експерт.

Денис Шмигаль, фото: Facebook
Денис Шмигаль, фото: Facebook

Куди можна скаржитися?

Як наголошують експерти, сьогодні в Україні існує всього одна держструктура, яка може "приструнити" приватних постачальників і допомогти споживачу добитися комунальної справедливості.

Однак, і тут існує чимало перешкод.

"Мешканці як багатоквартирних, так і приватних будинків, можуть звертатися до Держпродспоживслужби. Але процедура проходження самого процесу подачі заявки і її відправки – настільки складний і незрозумілий, що скористатися їхньою допомогою дуже складно", - повідомляє Знай.ua голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

Опалення. ТЕЦ 5, Київ - фото Знай.ua
Опалення. ТЕЦ 5, Київ - фото Знай.ua

Тож, на практиці виходить, що ця help-процедура фактично є, але скористатися нею виходить далеко не у всіх. Наявним прикладом є статистика.

"В минулому році до Держпродспоживслужби по Києву було подано всього 600 скарг на якість комунальних послуг – у той час, як на 1551 за місяць надходять десятки тисяч скарг. А якщо брати, в цілому, по Україні – то всього близько 4 тисяч заявок. Тому фактично українці не захищені у випадку якихось дій монополістів", - зазначає Олег Попенко.

Олег Попенко
Олег Попенко

Українці у розпачі: загнали у кут – "Грошей на опалення не вистачає"

Зі скаргами на "опалювальний бєзпрєдєл" чи не щогодини у соцмережах з'являються десятки все нових і нових коментарів від занепокоєних українців.

"А навіщо "їм" турбуватися за тепло в будинках своїх співгромадян, коли у "них" давно тепло в своїх хоромах, з великим грошовим статками, здатним оплачувати індивідуально і за електрику, і за газ за своє тепле житло", - скаржиться користувач Evgeniya Evgenii.

Коментар - скріншот
Коментар - скріншот

Українці масово скаржаться і на те, що "загнаними у кут" опинилися і жителі приватних будинків.

Дрова - фото timenews.in.ua
Дрова - фото timenews.in.ua

Якщо ще на початку жовтня тонну дров чи пелет для опалення можна було придбати за 1000 і 4000 грн, відповідно, то зараз деревина подорожчала щонайменше вдвічі.

Коментар - скріншот
Коментар - скріншот

"Ходимо в куртках, тому що той рік були ціни меньші на продукти і хоч трохи вистачало на газ. Тепер рекордні ціни і грошей на опалення не вистачає", - обурюється Олеся Дудикова.

Коментар - скріншот
Коментар - скріншот

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.