Адвокат Ігор Дудник пояснив, чи має право працівник забирати свою трудову книжку в роботодавця без звільнення. Пояснення від дав на своєму особистому сайті, посилаючись на Головне управління Держпраці у Київській області.

Як зазначається, з 10.06.2021 року в Україні почали діяти так звані «електронні трудові». Тобто облік трудової діяльності працівника здійснюється в електронній формі в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування у порядку, визначеному Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Проте це не скасовує ведення паперових трудових книжок.

Трудова книжка, скріншот: Facebook
Трудова книжка, скріншот: Facebook

Якщо громадянина вперше приймають на роботу, працедавець повинен оформити йому трудову в обов’язковому порядку не пізніше 5 днів після прийняття на посаду. Той же роботодавець на вимогу працівника має вносити до трудової книжки, яка зберігається у працівника, записи про прийняття на роботу, переведення та звільнення, заохочення та нагороди за успіхи в роботі.

Популярні новини зараз
Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

При укладенні трудового договору громадянин зобов’язаний подати паспорт або інший документ, що посвідчує особу, трудову книжку (у разі наявності) або відомості про трудову діяльність з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, а у випадках, передбачених законодавством, – документ про освіту (спеціальність, кваліфікацію), про стан здоров’я, відповідний військово-обліковий документ та інші документи.

Електронні трудові в Україні, скріншот: YouTube
Електронні трудові в Україні, скріншот: YouTube

Зберігатися трудова книжка має в працівника, а роботодавець лише вносить до неї записи на вимогу працівника.

Тобто видавати трудові на руки працівникам вимоги немає, але й немає підстав відмовляти працівнику у видачі трудової на його вимогу (письмову заяву).

Якщо ж працівник звільняється, роботодавець має в день звільнення видати працівникові копію наказу (розпорядження) про звільнення, розрахуватися з ним у строки, зазначені у статті 116 КЗпП України, а також на вимогу працівника внести належні записи про звільнення до трудової книжки.

Раніше повідомляли, індексація пенсій на 25%, оптичний інтернет та електронні документи

Як повідомляв Знай.uа, кому з українців не світить субсидія: доведеться викласти останню копійку за комуналку.

Знай.ua писав, пенсіонерам зробили "подарунок" до Нового року, виплати зростуть для всіх