Стало відомо про те, що ціна кавового зерна стала вище на світових ринках відразу на 55%. Всьому виною поганий урожай, і експерти розповіли, скільки буде коштувати улюблений пробуджує напій.

Про це стало відомо завдяки новому сюжету від Факти ICTV, де регулярно українцям розповідають найактуальніші новини з усього світу. Цього разу мова пішла про такий напій як кава.

У Бразилії урожай замерз, і кави не вистачає на ринку, і ціни починають рости на очах. А країна, при цьому, є головним виробником даного продукту в світі, і такого неврожаю не було близько ста років.

Кава / фото: Unsplash
Кава / фото: Unsplash

Ціни ростуть на очах, і зовсім скоро ця тенденція добереться і до України. Згідно з опитуваннями, вживання кави в країні зросло в 3 рази за останні кілька років, а українець в середньому п'є близько 12 чашок на тиждень.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

У Києві вже відкрито понад 2 тисячі кав'ярень, і це не межа, адже кількість тих, хто хоче відкрити такий свій бізнес тільки зростає.

Ціни на каву, фото: скріншот з відео
Ціни на каву, фото: скріншот з відео

Власник кав'ярні Ярослав Череп зазначає, що в середньому відкрити кав'ярню обходиться в 3-5 тисяч доларів. Потрібно для цього приміщення, кавомолка і кавоварка. Через півроку можна почати отримувати перший прибуток, але потрібно правильно вгадати з місцем.

Для більшості ключовим фактором є не тільки якість напою, але, і його ціна. Якщо ціни полізуть вгору, то кав'ярні залишать ціни колишніми, але, при цьому будуть купувати більш дешевий сорт.

Кава в турці, фото: кадр з відео
Кава в турці, фото: кадр з відео

Подорожчання зерен на ринку складе приблизно 20%, а це, в перекладі на чашки в кав'ярні - не більше 4-5%, як зазначає експерт, а це 3-4 гривні. Господар кав'ярні розповідає, що чашка Еспресо може коштувати в майбутньому не менше 40-60 гривень, але, коли це станеться - невідомо.

Раніше повідомляли, часник по 85, а сало - 200 гривень: порівняння цін на ринках у різних регіонах країни, де вигідніше.

Як повідомляв Знай.ua, поклав око на чужий город? Українців каратимуть за "самозахоплення" земельних ділянок.

Знай.ua писав, 44 тисячі за гектар: українська земля подорожчала вдвічі, і це не межа.