Стало відомо про те, що в кінці тижня президент України Володимир Зеленський запропонував Російській Федерації знижку в 50% на транзит додаткових обсягів газу нашої ГТС. Але, їм не цікаво зараз збивати ціни, і зростання відчують не тільки в Європі, але і в Україні.

Про це стало відомо завдяки новому сюжету Факти ICTV. Журналісти провели власне розслідування і з'ясували, скільки платитимуть українці вже зовсім скоро.

Для автономних котлів річну ціну на газ зафіксували ще в травні, і вона не буде перевищувати 8 гривень за куб. аналогічний цінник був виставлений і для компаній, які надають централізоване опалення.

газ, скріншот: YouTube
газ, скріншот: YouTube

Крім газу тариф формують виробничі витрати, а також зарплата, яку держава забирає. За пільговою ціною "Нафтогаз" надає його не тільки населенню, а й приватним підприємцям.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Для державних підприємств ціна зафіксована на рівні 16,6 гривень за кубометр. Це нижче за ринкову ціну, однак, все одно це в рази вище, ніж було раніше.

Опалення, платіжки - фото Главком
Опалення, платіжки - фото Главком

Сезон може виявитися збитковим для тепловиків, але, все це можуть покрити місцеві громади, а ось ОСББ чекати допомоги нізвідки.

"У нас буде не вистачати приблизно 15-20%. І ось ці 15-20%, що ми використовуємо додатково, ми вже докуповуємо не за 7,50, а за ринковою вартістю. Якщо зараз, в жовтні, ми включимо опалення для нашого будинку, то наші жителі будуть змушені заплатити в 2-2, 5 разів дорожче, ніж в минулому сезоні" - розповідає очі управління Ганна Терещенко.

Платіжки за газ, скріншот: YouTube
Платіжки за газ, скріншот: YouTube

Якщо зараз споживачі платять 7,40, то вже через рік ця ціна може стати 15 гривень, і все через закінчення запасу дешевого газу, який дає українцям фору.

Нагадаємо, українці обурені холодом у садочках, діти мерзнуть "на бурульку"

Як повідомляв портал Знай.ua, МОЗ розширило список професій для обов'язкової вакцинації: кому доведеться щепитися від covid.

Також Знай.ua писав, обурений батько показав" голодний " обід для школярів-окраєць хліба і прозорий супчик