Сьогодні, 19 жовтня, християни всього світу згадують святого апостола Фому. Про це нагадали у виданні «Добро».

Згідно з біблійними переказами, до зустрічі з Ісусом чоловік на ім’я Іуда з міста Пансади був рибалкою. Його назвали Фомою (Близнюком) вже тоді, коли він опинився серед апостолів.

Вираз «Фома невіруючий» походить від згадки про те, що після воскресіння Христа апостол не поспішав повірити в диво. Тоді Ісус особисто з’явився до Фоми і наказав йому торкнутися ран на його тілі. Після цього апостол увірував ще сильніше і вирушив до Індії проповідувати нову релігію.

Саме Фома приніс християнство до Азії, заклавши там чимало нових храмів.

Скрін, відео YouTube Фома
Скрін, відео YouTube Фома

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня
Показати ще

Традиції:

Цього дня господині готували багатий стіл, щоб кожен міг наїстися досхочу. Вважалося, що чим більше з’їси, тим більше достатку та багатства прибуде в дім.

Зранку йшли до храму, ставили свічку до зображення апостола.

Господарі цього дня зсипали зерно на зимове зберігання, а жінки квасили капусту та інші овочі. Вважали, що Фома збереже всі запаси до наступного року.

Молитва до святого Фоми

«О, святий апостолe Фома! Молю тебе: збережи нас молитвами своїми від спокус диявольських і думок гріховних, допоможи нам, рабам Божим. Дай нам допомогу свою під час зневіри, щоб не піддавалися спокусі, а неухильно слідували заповідям Господнім. Моли Бога за нас, щоб змогли ми увійти в Царство Небесне. Допоможи нам прожити наше життя гідно і в здоров’ї. Амінь».

Нагадаємо, протоієрей Сергій Ющик розповів, як відбувається літургія

Як повідомляв "Знай.ua", вороги зникнуть, а щастя повернеться: дієвий обряд захисту від злих язиків

Знай.ua писав, знищення підкладали від ворогів: проблеми, нещастя і зла частка просто зникнуть, як вчорашній вітер