З першої столиці України прийшли доволі тривожні новини, про те, як шахраї наживаються на довірливих пенсіонерах. Історія починається просто з того, що зловмисники знайомляться зі своїми "жертвами" буквально під під'їздами міських околиць. Шахраї обіцяють в обмін на паспортні дані протягом двох років надавати продуктові набори - щомісяця.

Про те, чим може обернутися така пропозиція і про інші злочинні схеми шахраїв детально пише харківське видання "Вечірній Харків".

Пенсіонери, скріншот: YouTube
Пенсіонери, скріншот: YouTube

Новина принесла "ніби як знайома" жінка з сусіднього будинку, яка і захотіла зібрати інформацію на прохання зовсім незнайомої жінки з іншого сусіднього будинку. Хочете отримувати продуктові набори, що включають традиційну гречку (ну, як же без неї), згущене молоко, пісне масло, ковбасу, консерви – аж до самих президентських виборів, тобто протягом двох років? Тоді потрібно записатися (щоб було зрозуміло, кому і куди доставляти провіант), надавши... паспортні дані.

Обіцяного на горизонті не видно

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Бабулькам, які ледь зводять кінці з кінцями на одну пенсію, такі делікатеси, та ще й щомісяця і не снилися. А потім, забувши, що "в боці коле – сил немає", "ноги віднімаються і коліна крутить", похватали свої палиці і живенько поколупали додому за документами. Час йде, продукти з кожним днем дорожчають, а звісток про обіцяні подарунки нема. Бабульки занепокоїлися. Стали пригадувати: а хто ж, власне, продукти роздавати-то повинен? І не згадали.

"Може, від кандидата в мери такого-то?", - називає прізвище баба Зіна з прицілом на наближаються місцеві вибори.

"Ні, напевно, від іншого", - висуває свою гіпотезу Марія Сергіївна.

"А при чому тут тоді вибори президента?", - резонно зауважує тітка Наташа.

Подумали, поворожили, повздихали з приводу дорожнечі, посварили владу і політиків і взялися за обговорення болячок. При цьому у пенсіонерок навіть думки не промайнуло: а в яких цілях можуть бути використані їх особисті дані?

Пенсіонери, кадр з відео
Пенсіонери, кадр з відео

Шахраї можуть взяти "мікропозик"

"Це може бути все що завгодно - і якісь передвиборчі махінації, і шахрайство. Варіантів насправді дуже багато. Наприклад, одного разу людину може розбудити несподіваний дзвінок з вимогою повернути борг, а в поштовій скриньці виявиться повістка до суду. Але жодних кредитів вона не брала - просто хтось нажився на його паспортних даних. Щоб взяти кредит у великому банку, паспортних даних недостатньо, а ось для оформлення мікропозик в інтернеті, цілком вистачить відомостей з перших сторінок паспорта – серії, номера, дати видачі, ким і коли видано, дати народження. Причому кредит на нічого не підозрюючу людину можуть повісити не один, а з декількох мікрофінансових організацій.", - каже юрист Роман Чумак.

Пенсіонер. Фото: Мінфін.
Пенсіонер. Фото: Мінфін.
Пенсіонер. Фото: Мінфін.

Гроші беруть і зникають

Також за словами юриста, паспортні дані можуть бути використано при укладанні якихось договорів. На вас можуть зареєструвати фірму-одноденку, яка, наприклад, збирає з людей гроші за попереднє замовлення дорогих товарів, а потім її "співробітники" просто зникають, залишаючи "власника фірми" один на один з поліцією. За вашими паспортними даними можуть оформити товар в розстрочку в інтернет-магазині. Під вашим ім'ям можуть обманювати на сайті оголошень, в якості гарантії висилаючи ваші паспортні дані і так далі.

"Найбезпечніший варіант - дані можуть збиратися для карти харків'янина або для підтасовки результатів якогось соцопитування перед виборами. Цілком можливо, що інформація збирається для того, щоб потім від імені цих людей заповнити якісь анкети. Тому передавати свої особисті дані третім особам з невідомою метою в жодному випадку не можна", – зазначає Роман Чумак.

Раніше повідомляли, шахраї вкрали з банку $35 млн, підробивши голос директора: у фінустанові навіть нічого не запідозрили.

Як повідомляв Знай.uа, мінімум інформації: як виїхати з аеропорту зі своїм багажем, не ставши жертвою шахраїв.

Знай.uа писав, "ПриватБанк" заборонив українцям "смітити грошима" в переказах: не більше ста.