Громадяни України похилого віку мають право на працю на рівні із іншими громадянами, нагадали в Міністерстві юстиції України.

Як вказано в Конституції України, кожен має право на працю. Це передбачає можливість для громадянина заробляти собі на прожиття роботою, яку він може вільно обирати або на яку погоджується без заперечень.

Права осіб похилого віку нічим не відрізняються від прав решти громадян, і навіть мають підтримку державних цільових програм зайнятості населення. Дискримінація за віком осіб, які прагнуть влаштуватися на роботу, неприпустима.

Пенсіонери, скріншот: YouTube
Пенсіонери, скріншот: YouTube

Заборонено:

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще
  • Відмовляти у прийнятті на роботу і звільняти працівника за ініціативою власника через досягнення особи пенсійного віку;
  • Переводити працівника похилого і передпенсійного віку з одного робочого місця на інше без його згоди, якщо це істотно впливає на умови праці;
  • Не повинні погіршуватися умови договору про працю для людей похилого віку.

Робочий час

Літні люди можуть працювати стільки ж, скільки й решта громадян. За зверненням працівника поважного віку роботодавець може встановити неповний робочий день або неповний робочий тиждень, зарплатня залежатиме від відпрацьованих годин чи від виробітку.

Робота у нічну зміну та понаднормово припустима, якщо це не зашкодить здоров’ю працівника.

Пенсіонери, кадр з відео
Пенсіонери, кадр з відео

За необхідності працівника похилого віку можуть відправити на перекваліфікацію чи перепідготовку.

Якщо особа похилого віку ще не є пенсіонером, у разі її реєстрації як безробітної, має право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги на випадок безробіття за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Нагадаємо, е-лікарняний за лічені секунди: з 1 жовтня роботодавці отримають доступ до даних про "болячки" українців.

Знай. писав, у ПФУ розповіли про виплати в жовтні: хто і скільки тепер буде отримувати.Про це стало відомо завдяки новому посту на сторінці Пенсійного кур'єра в соціальній мережі Facebook, де регулярно дають поради щодо отримання пенсії, або ж публікують всі останні нововведення від уряду.

Також ми повідомляли, пенсіонерам зробили "подарунок" до Нового року, виплати зростуть для всіх: "ціна помилки-якість життя". На сторінці Міністерства соціальної політики України з'явилися слова глави відомства Марини Лазебної. Таким чином, вона прокоментувала ухвалення Верховною Радою законопроекту