Доктор Комаровський розповів українським батькам, що робити якщо дитина постійно пише і читає з помилками.

Про проблеми дислексії і дисграфії Євген Комаровський розповів на своїй сторінці в соціальній мережі Instagram, де на нього підписано 9.3 мільйона чоловік.
Доктор Комаровський зазначив, що дислексію можна коротко описати, як розлад здатності читати, а дисграфію - писати.

Доктор Комаровський, фото: Instagram
Доктор Комаровський, фото: Instagram

Точних причин такого розладу вчені не можуть назвати, проте це пов'язують з генетикою, особливостями мозку і механізмами пам'яті. Як правило, такий діагноз ставлять в 7-9 років, а якщо ж дитина в 6-7 років пише дзеркально або з помилками, це в межах норми.

Як розпізнати дислексію і дисграфію?

В першу чергу доктор Комаровський радить звернути увагу на фонетичний слуг дитини. Скажіть "па-па" і "ба-ба", і перевірте чи добре дитина розрізняє схожі приголосні.
При такому діагнозі дитина може скаржитися на головний біль під час або читання, також вона може швидко втомлюватися. Або може скаржитися, що букви тремтять при читанні.
Ознакою такого розладу може свідчити те, що в 2-3 класі дитина пише дзеркально, змінює букви місцями або пропускає слова. Або ж школяр не розуміє значення написаного або прочитаного.

Доктор Комаровський, фото Instagram doctor_komarovskiy
Доктор Комаровський, фото Instagram doctor_komarovskiy

Якщо у вашої дитини виявили таку особливість, про це обов'язково потрібно попередити вчителя в школі.
Доктор Комаровський зазначає, що при дислексії люди цікаво можуть взаємодіяти з інформацією, адже їх мозок функціонує по-іншому. Такий розлад був у Ейнштейна, Леонардо Да Вінчі, а також Ганса Крістіана Андерсона.