8 жовтня православний світ традиційно відзначає День святого Сергія Радонезького. У цей день випікали хлібні коржі на капустяному листі і перед тим, як відправити їх у піч, обов’язково просили благополуччя на наступну зиму.
Про це повідомляє портал "Доброта".

Сергій Радонезький народився у 14 столітті в родині благочестивих та заможних бояр. Вже з самого народження він немало дивував своїх батьків. Кожну середу та п’ятницю немовлям він не споживав молока матері, що навколишні порівнювали з постом.

8 жовтня – святого Сергія Радонезького, фото портал "Доброта"
8 жовтня – святого Сергія Радонезького, фото портал "Доброта"

В 7 років Сергій почав навчатися разом зі своїми двома братами, але він відставав в навчанні. Батьки лаяли за це його, вчителя карали, а друзі знущалися з нього. Тоді Сергій Радонезький почав від щирого серця молитися, щоб Господь подарував йому хист до навчання.

Одного разу батько попрохав його піти на пасовище за кіньми, по дорозі йому явився Янгол Господній та проголосив, що віднині він вмітиме читати та розуміти грамоту краще за своїх одноліток. З того моменту він з особливою любов’ю та старанністю поглиблювався в молитву.


Доживши до літнього віку, священнослужитель Сергій Радонезький відчув свою смерть за пів року до неї. До сьогоднішнього дня, мощі преподобного Сергія Радонезького творять дива та допомагають людям отримати зцілення від своїх душевних й тілесних недуг.

Традиції, обряди та звичаї на преподобного Сергія 8 жовтня

У цей день починається консервація і засолювання капусти. Вся родина бере участь в цьому процесі. Вважається, що раніше цього робити не можна — капуста прокисне.

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Господині печуть хлібні коржі на листі капусти. Жінки, які знають багато чого, перед тим як покласти тісто на лист, молилися про те, щоб зима була не надто суворою.

Нагадаємо, Віри, Надії, Любові 30 Вересня: молитви, привітання у віршах і забобони свята

Раніше Знай писав, українці в жовтні будуть багато відпочивати: скільки вихідних передбачено. Скільки днів українці відпочиватимуть у жовтні

Також Знай повідомляв, що митрополит Антоній у день Різдва Богородиці розповів, чому важливо просити допомоги у Божої Матері