Обмани на ринку автомобілів давно вже стали головним болем для тих, хто хоче придбати собі машину. Часто покупець засмучується, коли на оголошенні машина була в хорошому стані, а за фактом він купив металобрухт або і зовсім-машину оплатив, але так її і не отримав.

На Youtube-каналі BIHUS info з'явилося відео, в якому розповідаються основні способи обману і як не потрапити на шахраїв. Це відео вийшло в рамках серії роликів, тема яких - розкриття схем обману в різних сферах.

Скручений пробіг, машина після аварії, яку видають за небиту - це найпоширеніші схеми розлучення. Але є і менш очевидні і більш нахабні.

Однією з найпопулярніших схем є перепродаж авто після аварій з США. Такі машини на перший погляд дешевше, але якщо розглянути ситуацію глибше, то якщо додати ціну доставки, ремонту і розмитнення то з'ясується, що купити машину з салону дешевше.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною
Показати ще

Така схема приваблює і не найчесніших перекупників. Святослав шукав машину ціною до $8 тис. перекупники знайшли таку машину. Пообіцяли, що машина буде в стані сів і поїхав, але за фактом виявилося, що це не так. Машина не заводилася. Ігор користувався послугами тієї ж компанії. Пообіцяли, що в липні машина буде у нього, взяли заставу $100 і зникли. Втім, через кілька місяців машина опинилася у Ігоря. Але йому обіцяли машину з невеликими подряпинами, а виявилося, що вона потребує капітального ремонту.

Якщо ви вирішили купувати машину за кордоном, тримайте кілька порад:

1. Дешева машина навряд чи обійдеться вигідно. Краще подивіться аналоги на українському ринку.

2. Шукайте компанію з хорошими відгуками. Не ведіться на рекламу

3. Поцікавтеся документами на машину. Є сервіси, які продають таку інформацію. Там вказано все про стан машини.

4. Поцікавтеся куди ви відправляєте гроші. Вам повинні надіслати офіційні реквізити аукціону.

Продаж неіснуючих машин і мотоциклів розраховують, що ви переведете передоплату і зникнуть. Такі шахраї привертають увагу покупця низькою ціною, безкоштовною доставкою або іншими бонусами. Якщо ви бачите занадто низьку ціну на авто, це швидше за все розлучення. Ретельно перевіряйте інформацію, щоб заощадити свої гроші. Перевірити можна, наприклад, пробивши номер автора оголошення в Інтернеті. Якщо це номер шахрая, про це вже написали незадоволені користувачі. Попросіть у автора оголошення додаткові фото і відео товару, з різних ракурсів. Так він доведе, що у нього дійсно є ця машина, а фото не вкрадено з інтернету.

Вам може прийти СМС, що ви виграли машину. Авто, природно, в природі не існує. Шахраї хочуть, щоб Ви оплатили передоплату, наприклад, на оформлення яких-небудь документів. Як тільки ви переведете гроші-шахраїв і слід простирадло.

Обман на авторинках, скрін Youtube
Обман на авторинках, скрін Youtube

Також популярною схемою обману є виставлення на онлайн-майданчиках, за типом OLX, оголошень від імені салону, про продаж нових авто із застарілих колекцій за низькими цінами. Шахраї запитують, де ви знаходитеся, і кажуть, що авто знаходиться в сотнях кілометрів від вас і подивитися його не вийде. Вимагають сплатити аванс і доставку. Захиститься від такого обману можна, просто знайдіть офіційні контакти салону і уточніть, чи дійсно це їх оголошення.

Псевдорассрочка. Ви платите частинами за машину, а машини ви не бачите. Так, ошукана клієнтка Тетяна виплатила понад 100 тисяч гривень за рік, а автомобіль так і не отримала. За умовами схеми, в покупці машини беруть участь кілька незнайомих між собою людей. Кожен вносить свій платіж, і він повинен бути більше, ніж у інших. Хто заплатить більше-забере машину. Коли Тетяна зрозуміла, що потрапила на шахраїв, вона пішла в поліцію. Компанія повернула жінці тільки 60 тисяч. Виявилося, що в документи була вписана навіть не та машина, яку постраждала хотіла купити. Уважно читайте договір, перш ніж його підписувати. Не впевнені - порадьтеся з юристом.

Нагадаємо, раніше в "Київстарі" розповіли, як розпізнати шахраїв: "Можете відразу класти трубку"

Також "Знай.иа" шахраї скупили на всі гроші Українки музику в ITunes, ПриватБанк відмовився повертати списане: "Не маю жодного гаджета від Apple"

Як повідомляв портал «Знай.иа", шахраї виманили в української пенсіонерки останні гроші: представилися дочкою, потрапила в ДТП